Yazgı, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak son 22 yılda müzecilik alanında önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve bu çalışmalarla kültür ve sanat hayatına zenginlik kattıklarını ifade etti.

Modern müzecilik anlayışıyla 169 müzeyi yenilediklerini ve 61 müzeyi ilk defa ziyarete açtıklarını belirten Yazgı, bu yeniliklerin Türkiye'yi müzecilik alanında dünyaya örnek bir ülke haline getirdiğini vurguladı. Türkiye'nin müze binaları, yenilikçi sergi biçimleri ve eğitim çalışmalarıyla dünya çapında ödüller aldığını belirtti.

A A 20240705 35064730 35064711 E F E S D I J I T A L D E N E Y I M M U Z E S I

Yazgı, Türkiye'deki 213 müze ve 145 ören yerinde yaklaşık 3,3 milyon eserin korunduğunu ve sergilendiğini söyledi. Müze ve ören yerlerinin son yıllarda ziyaretçi rekorları kırmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Yazgı, 2023 yılında müze ve ören yerlerinin 30 milyon 488 bin 975 kişi tarafından ziyaret edildiğini belirtti. 2024 yılının ilk 6 ayında ise bu rakam 14 milyona yaklaştı. Kurban Bayramı tatilinde müze ve ören yerlerinin 650 bine yakın ziyaretçi ağırladığını söyledi.

Gece Müzeciliği Uygulaması

Yazgı, antik kentlerde Gece Müzeciliği uygulaması başlattıklarını hatırlatarak, 2023 yılında yaklaşık 2,2 milyon ziyaretçi alan Efes Örenyeri'nin 2024 yılının ilk 6 ayında 1 milyon 150 bin civarında ziyaretçi ağırladığını belirtti.

Milletvekili Olgun'dan Aydın Ziyareti! Milletvekili Olgun'dan Aydın Ziyareti!

Yazgı, ülkede müzeciliğin geliştirilmesindeki önemli paydaşlardan birinin de özel müzeler olduğunu vurguladı. Bu müzelerin kültürel zenginliğin tanıtılmasında büyük rol oynadığını belirtti.

Efes Deneyim Müzesi'nin Başarısı

Efes Deneyim Müzesi'nin, ABD'deki Mondo Awards'ta en iyi müze ödülünü kazanmasının gurur kaynağı olduğunu ifade eden Yazgı, müzenin teknoloji, tasarım ve sergi alanında dünyanın en saygın ödüllerinden birini aldığını söyledi. Müzenin, Efes'in altın çağındaki gündelik hayatı, ticareti, sanatı ve mimariyi birebir deneyimleme olanağı sunduğunu belirtti.

Törene AK Parti İzmir milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı, Şebnem Bursalı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Tan Sağtürk, İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Kerem Çevik, Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal ve davetliler katıldı.

Kaynak: AA