Ekonomi

Dul ve yetim aylıkları ne kadar oldu?

Abone Ol

Emekli maaşlarına zam düzenlemesi ve vergi ile sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi dün Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu. Milyonlarca emeklinin beklediği ek zam oranı netleşti ve en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL'ye yükseltildi.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Oldu?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, yüzde 24.73 oranında zam aldıktan sonra kamuoyunun gündeminden düşmeyen en düşük emekli maaşına yapılan zam oranı belli oldu. Emeklilere verilen 2 bin 500 TL ek zamla birlikte en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL'ye yükseltildi. Bu düzenlemeden 3 milyon 703 bin 788 kişi yararlanacak.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Zaman Yatacak?

Edinilen bilgilere göre, yasa tasarısı önce komisyonlarda görüşülecek, ardından Meclis gündemine gelecek ve tasarı yasalaşacak. Zamlı en düşük emekli maaşı ödemeleri bu aya yetişmeyecek. Emeklilere ek zam ağustos ayında fark olarak yatacak.

Emekli Maaşlarına Zam ve Ek Düzenlemeler

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Şimdi milyonlarca emekli, "Zamlı en düşük emekli maaşı ne zaman hesaplara yatacak, maaş farkları ne zaman ödenecek, dul-yetim aylığı ne kadar oldu" gibi soruların yanıtlarını merak ediyor.

Dul ve Yetim Aylığı Ne Kadar Olacak?

En düşük emekli maaşındaki artış, dul ve yetim aylığı alanları da etkiledi. Yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı ödenen hak sahiplerine verilen 10 bin TL olan aylık asgari ödeme tutarı 12 bin 500 TL'ye çıkarıldı. Örneğin, ölen sigortalıdan dolayı yüzde 50 hisseyle ölüm aylığı alan biri, önceden 5 bin TL aylık alırken, yeni düzenleme ile aylığı 6 bin 250 TL'ye yükselecek.