İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), metal sanayi ihracat pazarlarındaki gelişmeleri ve ihracat taleplerini takip etmek ve değerlendirmek amacıyla TR-METALENDEKS'i hayata geçirdi. Kasım ayı sonuçlarına göre, metal ihracat endeksi küresel yavaşlamaya rağmen direnç gösterdi. Miktar olarak değişmeyen metal ihracatı, birim fiyatlar ve değer olarak artış gösterdi.

Kasım ayında Orta Doğu'daki savaş etkisiyle birlikte küresel jeopolitik kırılganlıklar ve riskler arttı. Ticaret ve taşımacılık da riskli hale geldi. Sıkı para politikaları, ekonomi ve ticaretin yavaşladığını belirtiyor. Küresel sanayi PMI verileri, ABD, Çin ve AB'de daralmayı işaret ediyor. Metal sanayinin PMI verilerine bakıldığında, üretim tarafında daralma görülüyor ve Türkiye'de sıkı para politikalarının etkileri daha belirgin hale geliyor.

DÜŞÜRÜLME BASKISINA RAĞMEN FİYAT ARTIŞI SAĞLANDI

Metal ihracatı miktar endeksi kasım ayında değişmeyerek 126,22 puan olarak gerçekleşti. Değer endeksi ise sınırlı ölçüde yükselerek 144,44 puandan 145,13 puana çıktı. Değer endeksindeki artış, ihracat birim fiyatlarındaki yükselişten kaynaklanıyor. İhracat birim değer endeksi ise ekim ayında 113,66 puan iken kasım ayında 114,73 puana yükseldi. İhracat pazarlarında fiyatların düşürülme baskısına rağmen fiyat artışı sağlandı.

İhtiyaç Sahibi Aileye Dev Müjde! Aile Bakanlığı Borcu Olana 25.800 TL Yardım Yapacak! İhtiyaç Sahibi Aileye Dev Müjde! Aile Bakanlığı Borcu Olana 25.800 TL Yardım Yapacak!

Dünya metal fiyatlarında kasım ayında dalgalanma görülmesine rağmen, ihracat birim fiyatlarında artış sağlandı. Ekim ayında 4,25 dolar/kg olan ihracat birim fiyatları, kasım ayında 4,29 dolar/kg olarak gerçekleşti. Hemen hemen tüm alt ürün gruplarında fiyatlar bir önceki aya göre artış gösterdi.

Kasım ayı sonuçlarına göre, ihracat pazarlarında talep zayıf kaldı ve ihracat birim fiyatları baskı altında kaldı. Yılın son ayında endekslerin dış pazarlardaki taleple şekilleneceği ve Türk Lirası ile maliyetlerin ihracat birim fiyatlarını belirleyeceği kaydedildi. Alınan ihracat siparişleri düşüş gösteriyor ve fiyat indirimi talepleri devam ediyor.

STOKLARI SINIRLI ÖLÇÜDE ARTTI

Yurt içi siparişler, metal sanayi ihracat endeksi sonuçlarına göre kasım ayında düştü. Kâr marjları düşmeye devam ederken, tahsilat süreleri sınırlı ölçüde uzadı. Sıkılaştırma politikalarının etkisiyle yurt içi siparişlerin yavaşladığı belirtildi. Ham madde ve girdi stokları artarken, nihai ürün stokları sınırlı ölçüde arttı.

İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, kasım ayında demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatının geçen yıla göre düşüş göstererek 979,9 milyon dolar olduğunu açıkladı. Sektör ihracatının 2023 Ocak-Kasım döneminde geçen yıla göre yüzde 13 düşüşle 11,5 milyar dolarla genel ihracattan yüzde 4,9 pay aldığı bilgisini paylaştı. N\S

Editör: Nurbanu Soy