Nacar, işçi ücretlerinin IMF talimatlarıyla belirlenemeyeceğini vurgulayarak, "Enflasyon modern hırsızlıktır! Önemli olan asgari ücreti artırmak değil, enflasyonu dizginlemektir!" ifadelerini kullandı. Nacar, asgari ücretin en az gerçek enflasyon kadar ve her altı ayda bir artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

LGS kapsamındaki merkezi sınav tarihi belli oldu! LGS kapsamındaki merkezi sınav tarihi belli oldu!

Nacar, açıklamalarında şu noktalara değindi:

"Yıl sonunda asgari ücret belirlenecek. Yapılacak zam, yaklaşık 20 milyon çalışanı ve ailelerini doğrudan etkileyecek. En son Ocak 2024’te asgari ücrete yüzde 49 oranında bir zam yapılmıştı, ancak Temmuz ayında herhangi bir değişiklik olmamıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi enflasyon oranına göre, asgari ücret Ocak’tan bu yana yüzde 36,44 değer kaybederek 6 bin 195 TL eridi. Alım gücü ise 10 bin 807 TL’ye düştü."

2024 yılı için beklenen yıllık enflasyon oranının yüzde 40-45 arasında olacağına dikkat çeken Nacar, asgari ücrete yapılacak zamın en az bu oranda olması gerektiğini belirtti. Nacar, "Enflasyonun altında bir zam gerçekçi değildir!" diyerek çalışanların gayrisafi yurt içi hasıladan haklarını alması gerektiğini savundu.

Ayrıca, asgari ücretin kişi başına gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının her yıl düştüğüne dikkat çeken Nacar, bu oranın 1970'lerde yüzde 80’e yaklaşırken, 2023'te yüzde 47,4'e gerilediğini vurguladı. Nacar, Hazine ve Maliye Bakanı ile Merkez Bankası Başkanı'nın asgari ücret artışlarının enflasyonu tetiklememesi gerektiği yönündeki açıklamalarını eleştirerek, dillendirilen yüzde 25'lik artışın asgari ücreti korumaya yetmeyeceğini ifade etti.

Nacar, "IMF, 'Asgari ücreti ve maaşları yılda bir kez ve hedeflenen enflasyon oranında artırın' diyor. Ancak geçinemeyenlere sosyal yardım yapılması önerisi, işçilerin haklarını korumak için yetersiz bir yaklaşım. Çalışanların alım gücünü artırmak ve adil bir gelir dağılımı sağlamak, yasal ve ahlaki bir sorumluluktur," dedi.

Son olarak, Nacar, enflasyonun yalnızca maliye ve para politikalarıyla değil, aynı zamanda katma değeri yüksek üretimle de frenlenebileceğini vurgulayarak, iktidara çağrıda bulundu. "İktidar, asgari ücreti düşük tutarak enflasyonu frenlemeye çalışmamalı; bunun yerine istihdam yaratacak, üretimi teşvik edecek ve katma değeri yüksek ürünler üretecek politikalar geliştirmelidir," diye ekledi.

Kaynak: GAMZE KOÇAK