Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın çocukları her türlü ortamda, özelde ise sosyal medyada karşılaşabilecekleri zararlı içeriklerden korumak için hayata geçirdiği "Çocuk Dostu Uygulamalar", sanal dünyada bir "kalkan" görevi üstleniyor.
Bakanlık, "çocukların iyiliği her şeyden önce gelir" anlayışıyla, sadece gerçek hayattaki risklere değil, aynı zamanda sanal ortamda karşı karşıya kalabilecekleri tehlikelere karşı da tedbirler geliştiriyor. 2018 yılından itibaren uygulamaya alınan bu önlemler, çocukları internetteki olası zararlardan korumayı hedefliyor.
Sosyal Medya Çalışma Grubu, bu yıl içerisinde çocukları olumsuz etkileyebilecek 1915 zararlı içeriği tespit etti. Ortaya çıkan bu içeriklerin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi yönünde kurumlar arası koordinasyonla önemli adımlar atıldı.
Ayrıca, Bakanlık 2020 yılından beri 37 bin 928 kişiye dijital risklerden korunma konusunda eğitim verirken, 2018 yılından itibaren de 146 bin 626 kişiye mahremiyet eğitimi sağladı.
Küçükleri tehdit eden unsurlar sadece dijital platformlarla sınırlı kalmıyor. Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun yaptığı incelemelere göre, 38 kitap küçükler için zararlı bulunarak tedbir altına alındı. Kurul, aynı zamanda 20 bin 118 adli bilirkişi raporu hazırlayarak, müstehcenlik içeren içerikler konusunda yasal otoritelere bilgi sağladı.
Bakanlık tarafından incelenen ve 0-18 yaş arası çocuklar için uygun bulunan 1503 kitap ise Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde duyuruldu. Bu liste sayesinde ebeveynler ve eğitimciler çocuklar için uygun kitap seçiminde bilinçli kararlar verebilecek.