TÜRKİYE'DEKİ CEZAEVİ TİPLERİ

Cezaevi tipleri suçun niteliğine göre belirlenmiştir ve ülkemizde bulunan cezaevleri temel anlamda üç ana kategoriye ayrılır:

Açık cezaevi

Yarı açık cezaevi

Kapalı cezaevi

Ancak bu ana kategorilerin yanı sıra, harf gruplarına göre ayrılan cezaevi türleri de vardır.

CEZAEVİ TÜRLERİ TEMEL OLARAK ŞU ŞEKİLDE GRUPLANABİLİR:

Kapalı cezaevi

Yüksek güvenlikli kapalı cezaevi

Kadın kapalı cezaevi

Çocuk kapalı cezaevi

Gençlik kapalı cezaevi

Gözlem ve sınıflandırma merkezi

Açık cezaevi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Anayasa açıklaması! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Anayasa açıklaması!

SUÇLARA GÖRE EN AĞIR VE EN HAFİF CEZAEVİ TİPİ

Cezaevlerinde suçlular, işledikleri suçun ciddiyetine göre yerleştirilir. Suçu en hafif olan tutuklu ve hükümlülerin kaldığı cezaevleri A tipi veya açık cezaevi olarak bilinir. En yüksek güvenlik sistemine sahip olan cezaevleri ise F tipi cezaevleridir. Ayrıca B, C, D, E, H, L, M ve T tipi cezaevleri de bulunmaktadır.

CEZAEVİ TİPLERİNİN HARF ANLAMLARI

A Tipi Cezaevleri

A tipi cezaevleri, 1950 ve 1970'li yıllarda inşa edilen cezaevleridir. Bu cezaevlerinde banyo, mutfak, kütüphane ve konferans salonu bulunur. Kadın ve çocuklar için ayrı bölümleri olan A tipi cezaevinin kapasitesi 24 kişilik olup gerektiğinde 30 kişiye kadar barınabilir.

B Tipi Cezaevleri

B tipi cezaevlerinde 7 koğuş ve 2 disiplin hücresi bulunur. Kadın ve çocuk hükümlüler için ayrı bölümler, banyo ve her koğuşun yanında mutfak olarak kullanılabilecek alanlar vardır. Her koğuşun ayrıca bir havalandırma alanı bulunur.

C Tipi Cezaevleri

C tipi cezaevlerinde 8 koğuş ve 4 disiplin hücresi bulunur. Kadın ve çocuklar için ayrı bölümler, kütüphane, konferans salonu ve her koğuşun yanında banyo ve mutfak olarak kullanılabilecek alanlar mevcuttur. Normalde 164 kişilik kapasiteye sahip olan bu cezaevleri gerektiğinde 300 kişiyi barındırabilir.

E Tipi Cezaevleri

E tipi cezaevlerinde normal kapasite 600 kişidir ancak gerektiğinde ranzalar eklenerek 1000 kişiye kadar çıkabilir. Kadın ve çocuklar için ayrı bölümler ve jandarma için müstakil yerler bulunur.

F Tipi Cezaevleri

F tipi cezaevleri, yüksek güvenlikli cezaevleridir ve sadece tehlikeli hükümlü ve tutuklular barınabilir. Fiziki yapısı ve güvenlik sistemleri, tehdit oluşturabilecek unsurları en aza indirecek şekilde tasarlanmıştır. İçten ve dıştan koruma görevlileri ile firara karşı engelleri bulunur.

H Tipi Cezaevleri

Oda sistemine göre inşa edilen H tipi cezaevleri, iki katlı ve iki bloktan oluşur. 200 tek kişilik ve 100 üç kişilik bölmeleri vardır. Müstakil yemekhane, tam teşkilatlı mutfak, berber, çamaşırhane, özel ziyaretçi yeri ve mescit gibi alanlar da bulunmaktadır.

EN AĞIR SUÇLULARIN YATTIĞI CEZAEVİ TİPİ

En ağır suçlular, genellikle F tipi cezaevlerinde yatar. Bu cezaevleri yüksek güvenlik önlemleriyle donatılmıştır ve ağır suçlar işleyen kişiler için tasarlanmıştır. Terör, topluma karşı ağır suçlar, devlete karşı suçlar, uyuşturucu suçları ve organize suçlar işleyen kişiler F tipi cezaevlerinde tutulur.

Bu detaylı sınıflandırma ile Türkiye'deki cezaevi sistemini ve suçluların hangi tip cezaevlerinde tutulduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ