Tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Çanakkale, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Kilitbahir Kalesi'nden Truva Antik Kenti'ne kadar birçok önemli noktayı sizin için derledik.

5F68049955428010Ac8B9541

Çanakkale'nin Tarihi Mekanları

Acar Market sorunsuz hizmet sunuyor! Acar Market sorunsuz hizmet sunuyor!

Kilitbahir Kalesi 1452 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından, İstanbul kuşatması sırasında Bizans ordusuna yardım edilmesini önlemek amacıyla yaptırılan Kilitbahir Kalesi, iç ve dış surlarıyla görkemli bir yapıdır. Çanakkale Savaşları'nda stratejik önemi büyük olan kale, Kültür Bakanlığı tarafından korunmaktadır. Eceabat'ta yer alan kale, muhteşem bir manzaraya sahiptir.

Kilitbahir Kalesi

Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye) Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Çimenlik Kalesi'nin inşa tarihi 1452 olarak kabul edilse de, bazı kaynaklar 1462'de yapıldığını öne sürer. Sarıçay yanında yer alan kale, Çanakkale'nin önemli turistik noktalarından biridir. Kale içinde Çanakkale Deniz Müzesi de bulunmaktadır ve giriş ücreti 5 TL'dir.

Çimenlik Kalesi (Kale I Sultaniye

Çanakkale Şehitleri Anıtı Gelibolu Yarımadası'nda Hisarlık Tepe üzerinde bulunan Çanakkale Şehitleri Anıtı, Çanakkale Deniz Zaferi'nde şehit olan askerlerimizin anısına yapılmıştır. Anıt, dört sütun üzerinde yükselmekte ve tavanında mozaikten Türk bayrağı bulunmaktadır. Anıtın yanında Mehmetçik Anıtı, Türk Bahçesi ve diğer şehitlikler yer almaktadır.

Çanakkale Şehitleri Anıtı

Çanakkale'nin Doğal Güzellikleri

Anzak Koyu 25 Nisan 1915 sabahında Anzakların çıkarma yaptığı 600 metre uzunluğundaki koy, temiz kumsalı ve tarihî önemi ile dikkat çekmektedir. Her yıl Anzak Günü'nde ziyaret edilen koy, Gelibolu Yarımadası'nda yer almaktadır.

Anzak Koyu

Çanakkale Arkeoloji Müzesi Çanakkale şehir merkezine 2 km uzaklıkta bulunan Arkeoloji Müzesi, 12.747 arkeolojik eser, 15.237 sikke ve 2.714 etnografik eseri sergilemektedir. Müze, antik kentlerden ve çevredeki kazılardan çıkarılan birçok önemli eseri barındırmaktadır.

Çanakkale Arkeoloji Müzesi

Çanakkale'nin Antik Kentleri

Truva Antik Kenti Dünyanın en ünlü antik kentlerinden biri olan Truva, Homeros'un İlyada Destanı'nda anlatılan Truva Savaşı'na ev sahipliği yapmıştır. 1870'li yıllarda Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından keşfedilen antik kent, 1998 yılından beri Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır.

Truva Antik Kenti

Assos Antik Kenti Ayvacık ilçesinde yer alan Assos, tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Sokrates'in yaşadığı ve ilk felsefe okulunun kurulduğu yer olarak bilinen Assos, Athena Tapınağı, amfi tiyatro ve diğer tarihi yapıları ile dikkat çekmektedir.

Assos Antik Kenti

Çanakkale Çevresinde Gezilecek Yerler

Gökçeada (İmroz) Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada, tertemiz koyları ve plajları ile deniz tatili için ideal bir duraktır. Adada Uğurlu Köyü, Marmaros Şelalesi, Gökçeada Tuz Gölü gibi birçok doğal güzellik ziyaretçileri beklemektedir.

Gökçeada (İmroz)

Bozcaada Türkiye'nin üçüncü büyük adası olan Bozcaada, bağcılık ve rüzgar gülleri ile ünlüdür. Adada Bozcaada Kalesi, Akvaryum Koyu, Ayazma Plajı gibi birçok önemli noktayı ziyaret edebilirsiniz.

Bozcaada-1

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Eceabat ilçesinin büyük bir bölümünü kapsayan Gelibolu Yarımadası Milli Parkı, 33.000 hektarlık alanı ile tarihî ve doğal güzellikleri bir arada sunmaktadır. Parkta, savaş mezarları ve anıtların yanı sıra siperler, toplar ve burçlar da görülebilir.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Babakale Ayvacık ilçesine bağlı bir köy olan Babakale, Asya kıtasının batıdaki en uç noktasıdır. Osmanlı döneminden kalma sevimli bir balıkçı köyü olan Babakale, muhteşem manzarası ile ziyaretçilerini büyülemektedir.

Babakale

Çanakkale'nin Görülmesi Gereken Plajları

Bozcaada Ayazma Plajı Bozcaada'nın en ünlü plajı olan Ayazma Plajı, turkuaz rengi denizi ve incecik kumuyla dikkat çekmektedir. Plaj, su sporları tutkunlarının ve günübirlik ziyaretçilerin uğrak noktasıdır.

Bozcaada Ayazma Plajı

Assos Sokakağzı Plajı Assos'un el değmemiş doğası ve huzurlu atmosferiyle öne çıkan Sokakağzı Plajı, Koyunevi Köyü sınırlarında yer almaktadır. Mis kokulu zeytin ağaçları ve tertemiz denizi ile dikkat çeken plaj, balıkçılık, zeytincilik ve turizm ile öne çıkmaktadır.

Assos Sokakağzı Plajı

Uğurlu Gizli Liman Koyu Gökçeada'nın batı ucunda bulunan Uğurlu Gizli Liman Koyu, incecik kumu ve çam ağaçları ile çevrili konumu ile göz kamaştırmaktadır. Koy, kamp kurmak ve deniz keyfi yapmak için ideal bir yerdir.

Uğurlu Gizli Liman Koyu

Dardanos Plajı Çanakkale şehir merkezinde bulunan Dardanos Plajı, yaz aylarında yoğun ilgi görmektedir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne ait olan plaj, temiz denizi ve güzel kumsalı ile dikkat çekmektedir.

Dardanos Plajı

Kaynak: FATMA SEDA CAN