Sarayın "Harem" bölümünde yer alan 71 numaralı odada düzenlenen bu anma töreni, İstanbul Valiliği, Türk Silahlı Kuvvetleri ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı temsilcilerinin Atatürk'ün hayatını yitirdiği yatağına çiçek buketlerini sunmasının ardından başladı.

Rektör Karakaş: Gurur ve övünç kaynağımızsınız! Rektör Karakaş: Gurur ve övünç kaynağımızsınız!

Büyük Önder Atatürk'ün hayata veda ettiği saat olan 09.05'te yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından, Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de hayatını kaybettiği ve Türk bayrağı ile kaplı yatağının yanında, iki polis memuru tarafından saygı nöbeti tutuldu.

Anma törenine vatandaşların ilgisi yoğundu. Dolmabahçe Sarayı sabah 07.00 itibarıyla açıldı ve gelen ziyaretçiler, Atatürk'ün odasını ziyaret etmek isteyen tüm yaş gruplarından vatandaşlardı. İnsanlar, bu anlamlı ve duygusal günde Atatürk'ü anmak için sarayın önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

09.05 sireninin ardından yapılan törenin sona ermesiyle birlikte, Büyük Önder Atatürk'ün odası tekrar ziyarete açıldı. Ziyaretçiler, Atatürk'ün Türk bayrağı örtülü yatağına ve çevresine kırmızı ve beyaz karanfiller bırakarak duygularını paylaştı. Kimi vatandaşlar dua okurken, kimileri de bu tarihi anı fotoğraf ve video çekerek ölümsüzleştirdi.

Odadaki anma töreni, dış alanlara kurulan büyük ekranlar yardımıyla daha fazla sayıda kişiye ulaştırıldı. Bu sayede daha fazla insan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün 85 yıl önce ayrıldığı odada gerçekleşen bu anlamlı anmayı izleme şansı buldu. AA 

Editör: Cemile Kaytan