Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda da Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, ÖTV Kanunu’nda 25 yaş ve üzeri taşıtların geri dönüşüme kazandırılması ve çevre dostu “yerli ürün” alımının teşvik edilmesi için değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısını TBMM Genel Kurulu’na sundu. Bu kapsamda yıl sonuna yaklaştıkça kamuoyunun yeni düzenlemelere ilişkin beklentileri de artmaya başladı.
Geçen hafta tanıtılan hurda teşvik teklifi tüketici beklentilerini yükseltirken, otomotiv sektörünün düzenlemelere ilişkin yorumu ‘ÖTV’siz taşıt zor görünüyor’ yönünde.
“Yurt içinde 0 km’lik arabaların vergisiz satılması uzak bir ihtimal.”
Son 22 yılda defalarca uygulanan hurda teşvikinden bahseden Aşin Otomobilin Genel Müdürü Okan Erdem, bu teşvikin hem kapsamlı hem de olumlu göründüğünü ancak 0 km yerli otomobilin vergisiz satışının ise çok uzak bir ihtimal olduğunu vurguladı.
“ÖTV indirimli araç alım fırsatı sunulabilir.”
Okan Erdem, “2000 yılından sonra zaman zaman hurda teşvikleri ve ÖTV indirimleri sürekli olarak gündeme gelmiştir. Bazıları uygulandı, bazıları ise askıda kaldı. Mevcut ekonomik şartlarda ÖTV’siz otomobil satışının gerçekleşmesi zor görünüyor. Ancak yerel 0 km araçlar için tüketim vergisinde indirimden yararlanma fırsatı var.
Erdem, konuşmasının devamında daha önceki yıllarda hurda teşviklerinde suiistimal uygulamalarını hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Sektör temsilcileriyle tüketiciler, her hurdaya çıkarma teşvikiyle birlikte ikinci el araç fiyatlarının fahiş bir şekilde arttığını ve SIT indirimi gibi fırsatlardan yararlanmak isteyenlerin bu araçları alacağını hatırlayacaklardır. Burada bir kâr modeli ortaya çıkmaktadır. Teşviklerin mümkün olduğu hallerde, 25 yaş ve üzerideki araç sahiplerinin tescil tarihi itibariyle 1 yıllık, 2 yıllık veya 3 yıllık ehliyet zorunluluğu getirilmesi, fiilen talebi olan vatandaşların menfaatlerini koruyacak. Bir kez daha satın alınacak aracın vergi indirimiyle satışına yönelik 3 veya 5 yıl kullanım şartı gibi bir şartın getirilmesi gerekiyor.”
“Ağır hasarlı araçlara yönelik kontrol mekanizmasına ihtiyaç var”
Teklifin ağır hasarlı araçlarla ilgili görüşlerini de dile getiren sektör temsilcileri, ağır hasarlı ve kötü tamir görmüş araçların trafiğe çıkmasının önlenmesi için teklife olumlu yaklaştı. Aynı zamanda satışlarla ilgili yeni bir bağımsız kontrol mekanizması da getirildi. İyileştirme ve onarım sürecinde kaza veya doğal afet nedeniyle ciddi hasar gören araçlar bunun gerekli olduğunu göstermektedir.