Güncel

Bu uygulamayı kullananlar dikkat: Dolandırıcıların yeni adresi!

Abone Ol

Rus uyruklu bir programcı tarafından geliştirilen Telegram, son günlerde kötü niyetli kişiler tarafından uyuşturucu ve silah ticareti yapmak için kullanılıyor. Binlerce takipçisi bulunan gruplarda, zehir tacirleri ve silah satıcıları, kimliklerini gizleyerek satışa sundukları uyuşturucu ve silahları platformu bir e-ticaret sitesi gibi kullanarak pazarlıyor.

Herkese açık olan ve çoğunun herhangi bir onay gerektirmeden katılım sağlanan Telegram gruplarına ilgi giderek artıyor. Uyuşturucu maddelerin polis takibine takılmaması için ‘Metin Amca Online, Yeşilçay Online, Pisi, Çiko’ gibi isimlerle adlandırıldığı görülüyor. Telefon kullanımının küçük yaşlara indiği göz önüne alındığında, çocuklar için büyük bir tehlike oluşturduğu düşünülüyor.

UZMAN GÖRÜŞLERİ VE UYARILAR

Adli Bilişim ve Siber Güvenlik Uzmanı Mustafa Sansar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada teknolojinin kötü niyetli kişiler tarafından da kullanılabildiğini ifade etti. Sansar, “Telegram isimli chat programı içerisindeki çeşitli gruplar var. Bu grupları yönetenler sosyal medya vasıtasıyla insanları tuzaklarına çekiyor. Özellikle yaşı küçük çocukların erişim imkanı olması nedeniyle çok riskli bilgiler barındırıyor. Bu gruplarda uyuşturucu ve silah satışı çok rahatlıkla yapılabiliyor” dedi.

Sansar, Telegram gruplarında uyuşturucu maddelerle ilgili kullanılan şifreli isimlerin polis takibinden kaçmak için kullanılabileceğine dikkat çekti. “Bu isimleri uyuşturucu maddelere eğlenceli isimler vermek niyeti dışında, bu suçlarla ilgili yakalandıkları anlarda, ‘Hayır ben uyuşturucu satmıyorum, birisinden bahsediyorum’ demek için kodlar geliştirmişler. Genelde ‘Yeşil çay geldi, Metin amca geldi’ gibi isimler kullanıyorlar. Ancak bilinmeli ki Türkiye Cumhuriyeti Polis Teşkilatları bu şahısların üzerinde ve birçok operasyon yapıyorlar,” diye konuştu.

AİLELERE UYARILAR

Mustafa Sansar, ailelere de önemli uyarılarda bulundu: “Çocuklarımızı takip ve kontrol etmek çok önemli. Ailelere büyük görev düşüyor. Çocuklara verilen cep telefonu, tablet, bilgisayarı nasıl kullandıklarına bakmak, analiz etmek ve arada bir kontrol etmek gerekiyor. Çocukların telefonda nerelere giriyor, kimlerle yazışıyor mutlaka kontrol edilmeli.”

Telegram üzerinden yapılan bu tür yasa dışı faaliyetlerin artması, özellikle çocukları hedef alması nedeniyle endişe yaratıyor. Ailelerin bu konuda daha bilinçli ve dikkatli olmaları, çocuklarını bu tür tehlikelerden korumak için proaktif bir yaklaşım sergilemeleri gerekiyor.