Mısırlıoğlu: Türk milletine yakışır bir şekilde birlik olmalıyız! Mısırlıoğlu: Türk milletine yakışır bir şekilde birlik olmalıyız!

Ünlü stratejik ve siyaset bilimci Mehmet Bozkuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Fransa ve İran seçimleri hakkında dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Bozkuş, Fransa'da parlamento seçimlerinin, İran'da ise cumhurbaşkanlığı seçimlerinin dünyanın dikkatini çektiğini belirtti. İran seçimlerinde hiçbir adayın %50+1 oy alamadığını ve seçimlerin ikinci tura kaldığını ifade etti. İlk turda katılımın %40'ın altında kaldığını ve geçersiz oy oranının %2,6 olduğunu vurguladı. Bozkuş, ilk tur sonuçlarının Pezişkiyan %42,6, Celili %38,8, Kalibaf %15 ve Purmuhammed %1 şeklinde olduğunu aktardı. 5 Temmuz'da yapılacak ikinci turda reformist Mesud Pezişkiyan ile radikal muhafazakar Said Celili'nin yarışacağını belirtti.

Bozkuş, ikinci turda katılım oranının ve seçmen davranışlarının önemli olacağını ifade etti. Katılımın artması durumunda reformist adayların mı yoksa muhafazakar adayların mı avantajlı olacağını tartıştı. İlk turda birleşmeyen muhafazakarların ikinci turda birleşmeleri halinde seçimi kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu, ancak Pezişkiyan'nın dış politikadan ekonomik sorunlara kadar yaptığı önemli açıklamalarla önde gözüktüğünü söyledi. Pezişkiyan'nın kazanmasının Batı, Kafkasya ve Orta Doğu'da çeşitli tepkilere yol açacağını belirtti.

Fransa seçimlerine de değinen Bozkuş, AP seçimlerinde milliyetçi oyların artmasıyla Avrupa'da şok yaşandığını ve Fransa seçimleriyle ABD karşıtı politikaların güçlenmeye devam ettiğini söyledi. Macaristan'da Orban, Slovakya'da Fico, İtalya'da Meloni ve Fransa'da Le Pen'in partisinin zafer kazanmasının Atlantikçi yapılarla milliyetçi yapıları karşı karşıya getireceğini ifade etti. Fransa seçim sonuçlarının Ulusal Birlik %34-35, Sol Yeni Halk Cephesi %29 ve Macron'un partisinin %22 oranında oy aldığını belirtti. Macron'un, Le Pen'in kazanması durumunda iç savaşın kaçınılmaz olduğunu belirttiğini hatırlattı. İkinci turda parlamentoda da benzer sonuçlar çıkması halinde hükümet ile cumhurbaşkanı arasında bir güç çekişmesi yaşanabileceğini söyledi. Bu çekişmenin Fransa ve Avrupa Birliği'nde, ABD ve İngiltere kontrolünden çıkış sürecini tetikleyebileceğini belirtti. Fransa'da oluşacak bir krizin bütün Avrupa ülkelerini etkisi altına alacağını ifade etti. AP seçimleriyle milliyetçi oyların artmasının yeni seçilen AP yönetiminin ABD ve Atlantikçi yapılarla nasıl bir politika izleyeceği sorusunu gündeme getirdiğini belirtti.

Kaynak: CEMİLE KAYTAN