Oruç tutmak, fiziksel ve ruhsal sağlığımız üzerinde birçok fayda sağlayabilirken, bazı kurallara dikkat etmediğimizde böbreklerimizi etkileyebilir.
Acıbadem International Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Bilal Görçin, beslenmenin hastalıkların tedavisinde, ilerlemesinde veya gerilemesinde önemli olabileceğini vurguluyor. Özellikle Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarının değişebileceği için böbrek hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor.
Sıvı Tüketimi ve Böbrek Sağlığı
Dr. Görçin, böbrek hastalarının Ramazan'da sağlıklı ve yeterli beslenmenin yanı sıra bol su tüketmeye de önem vermeleri gerektiğini söylüyor. Günlük sıvı ihtiyacının 1 – 1,5 litre olduğunu ve Ramazan'da aynı miktarda sıvı alımının yeterli olduğunu belirtiyor. Ancak sıvı alımında ana kaynağın su olması gerektiğini vurguluyor.
Beslenme ve Hastalıkların Etkisi
Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte bazı hastalıkların etkisi artabilir. Özellikle idrar yolları taşı ve enfeksiyon hastalıklarında su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. İftar ve sahur arasında en az 1 – 1.5 litre su içilmesinin önemli olduğunu vurguluyor.
Tuz Tüketimi ve Önemi
Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük tuz miktarını 5 gram olarak önerdiğini belirten Dr. Görçin, böbrek yetmezliği olan hastaların tuz tüketimini daha fazla kısıtlamaları gerektiğini ifade ediyor. Tuzun vücutta su tutmasına neden olduğunu ve bu durumun tansiyon yükselmesine, kalp ve böbrek yetmezliğinin şiddetlenmesine yol açabileceğini belirtiyor.
Oruç Tutmanın Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Dr. Görçin, her hastalığın ve oruç tutmanın hastalık üzerine etkilerinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Böbrek hastalığı olanların hangi evrede olduğuna bakılmaksızın mutlaka nefroloji hekimiyle görüşmeleri gerektiğini belirtiyor.