AKÜ Jeotermal ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (JUAM) personeli Öğr. Gör. Dr. Özcan Özyıldırım tarafından hazırlanan ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız ve JUAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Metin Bağcı’nın da araştırma grubunda yer aldığı “Çoklu levha etkileşimlerinin litosferik dinamikleri ve bunların 2023 Türkiye depremleriyle ilişkisi üzerine kapsamlı bir jeofizik çalışma” başlıklı proje, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu) ve CAS (Çin Bilimler Akademisi -Chinese Academy of Sciences) ikili iş birliği kapsamında, desteklenmeye hak kazandı.
3 yıl sürecek çalışmalarda deprem bölgesinin farklı parametreler dikkate alınarak 3 boyutlu olarak analiz edileceği projede; Türkiye ve Çin’de lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri bursiyer olarak görev yapacak ve bu sayede proje konusuyla ilgili genç araştırmacıların yetişmesine katkı sağlanacak.
DEPREM BÖLGESİNDE YERALTININ EN DERİN KISIMLARI GÖRÜNTÜLENECEK
Projede, 6 Şubat 2023’de gerçekleşen depremlerin meydana geldiği bölgelerde mevcut olan ve planlanan sismik ve elektromanyetik ve gravite verilerinin gözlemlerine dayanarak, yeraltının görüntülenmesi için yeni yöntem ve teknikler geliştirilecek. Böylece litosferdeki anahtar ara yüzün geometrisi tanımlanıp, litosferin çoklu fiziksel parametreli bir modelini oluşturulacak. Derin sıvının içeriğinin ve uzaysal dağılımının kısıtlanması, deformasyon mekanizması ve litosferin levha etkileşimi altındaki sıvı davranışı tartışılacak. Bu çalışma, levha sınırındaki fayların derin yapısını ortaya çıkaracak ve böylece 2023 Türkiye depremi ve benzeri kıta içi kuvvetli depremlerin oluşumuna ışık tutacak. N\S