Sibirya’nın sürekli olarak patlayan krateri bir süredir kamuoyunda konuşuluyor. Cambridge Üniversitesi’nde kimya mühendisi olarak görev yapan Ana Morgado ile kurduğu ekip, patlamanın yeraltında sıkışan metan gazının permafrost (donmuş toprak) üzerine baskı yapmasından kaynaklandığını söylediler.

Sürekli donmuş toprak tabakasının altında olan ve metan gazını içeren metan hidrat ve kriyopeg adı verilen tuzlu su ile dolu cepler bulunmaktadır. İklim ısındıkça bu üst katmanların çözülmeye başladığı ve tuzlu su ve metan hidratlara kadar uzanan çatlaklar oluştuğu gözlemlendi. Bu, gazın hızlı bir şekilde yüzeye çıkmasına ve patlamasına ve büyük bir krater oluşmasına neden olmaktadır.

Bilim insanları tarafından bu teori çok fazla eleştirildi. Moskova’nın Skolkovo Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Evgeny Chubilin, permafrostun kalın, buz bakımından zengin yapısının suyun katmanları aşmasını zorlaştırdığını, permafrostta hapsolmuş gazların aniden salınmasını zorlaştırdığını söylediler. Bu da bir patlamanın meydana gelme olasılığını artırmaktadır.

Patlayan kraterler sonucu yeraltındaki gizemli olaylar

Bilim insanları, iklim değişikliği nedeniyle kraterlerdeki artışın sürebileceği ve bu olayların da yalnızca uzak bölgeleri değil, bölgede bulunan yerleşimleri ve enerji tesislerini etkileyeceğini iade ediyorlar.

Salgın, güçlü sera gazı olan metanın atmosfere salınmasına neden olarak küresel ısınma durumunu daha çok hızlandırmaktadır. Bu çalışma, iklim değişikliği ile birlikte permafrost erimesinin kutup bölgeleri için oluşturabileceği riskleri vurgulamaktadır.

Erdoğan 7. Din Şûrası'nda Konuştu Erdoğan 7. Din Şûrası'nda Konuştu

Bilim insanları, hızla değişen iklime ve insan faaliyetleri nedeniyle hızla değişen dünyaya işaret ederek, gelecek zamanda daha çok kraterin patlamasına neden olabileceği konusu hakkında uyarı yapıyorlar.

Kaynak: SAFİYE KALENDER