Yapılan projeler değerlendirildi! Yapılan projeler değerlendirildi!

Basın İlan Kurumu 32. Dönem 7. Genel Kurul Toplantısı, 4-6 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıya Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Rektörü ve Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karakaş da katıldı. Genel Kurul’un son oturumunda, Yönetim Kurulu tarafından sunulan ve gündeme alınan değişiklik teklifleri oylamaya sunuldu.

ZİYARETÇİ TRAFİKLERİNE YENİ ŞARTLAR GETİRİLDİ

Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin 61 ve 67. maddelerinde yapılan değişikliklerle, internet haber siteleri için asgari ziyaretçi trafik şartlarının güncellenmesi sağlandı. BİK Analitik ölçüm sistemi verilerinin değerlendirilmesi sonucu, mevcut uygulamaların ‘tık’ odaklı haberciliği teşvik ettiği ve bu durumun SEO odaklı yayıncılığa yol açtığı belirlendi. Bu nedenle, asgari ziyaretçi trafik sayılarının azaltılmasına ve trafiği yüksek sitelere ek gösterge oranlarının artırılmasına karar verildi. Günlük asgari tekil ziyaretçi ve sayfa görüntüleme sayıları yüzde 50 oranında düşürüldü.

EK GÖSTERGE ORANLARI ARTIRILDI

Yeni düzenlemeyle, internet haber sitelerinden kategorilerine ait asgari fikir işçisi sayısının en az 2 katını istihdam eden ve asgari tekil ziyaretçi sayısı 2 katının üzerinde olan sitelere yüzde 50, en az 3 katını istihdam eden ve asgari tekil ziyaretçi sayısı 3 katının üzerinde olan sitelere ise yüzde 100 oranında ek gösterge verilmesi kararlaştırıldı.

SAYFADA KALMA SÜRELERİ DÜZENLENDİ

Düzenlemeyle birlikte, 1., 2., 3., 4. ve 5. kategorilerdeki internet haber sitelerinin ziyaretçilerinin günlük ortalama sayfada kalma süresinin en az 30 saniye; Genel Kategori’de ise en az 1 dakika olması gerektiği belirtildi. Bu değişiklikler, nitelikli içerik üretimini teşvik etmeyi amaçlıyor.

DENETLEME VE TESLİM SÜRELERİNDE YENİLİKLER

Basın İlan Kurumu’nun yeni şube yapılanması nedeniyle gazetelerin basılı nüshalarının teslim süresi ‘üç’ iş günü olarak güncellendi. Ayrıca, denetleme ve raporlama süreçlerinin daha etkin yürütülmesi amacıyla İlan Müdürlüğü ve Kontrol Müdürlüğü’nün görevleri Denetim ve İlan Müdürlüğü tarafından yürütülecek şekilde değiştirildi.

İLANBİS ÜZERİNDEN DİJİTAL BİLGİLENDİRME

Süreli yayınlara, İLANBİS aracılığıyla dijital ortamda ulaştırılan Genel Müdürlük ve Yönetim Kurulu kararlarının, yine İLANBİS üzerinden yapılacağı açıklandı. Bu düzenleme, maliyetlerden tasarruf sağlamayı ve iletişim süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor.

SEÇİM SÜREÇLERİNDE YENİLİK

Basın İlan Kurumu Yönetmeliği’nin 6. maddesine göre, Anadolu gazete sahipleri ve internet haber sitesi sahiplerinin temsilci seçimleri aynı gün yapılacak şekilde yeniden düzenlendi. Bu değişiklik, seçim süreçlerinde zaman ve emek israfını önlemeyi amaçlıyor. Bir sonraki Genel Kurul Toplantısı’nın 27-29 Kasım 2024 tarihlerinde yapılması planlanıyor. HABER MERKEZİ

Kaynak: GAMZE KOÇAK