Milletvekili Arslan'dan, İzmir Valiliğine Ziyaret Milletvekili Arslan'dan, İzmir Valiliğine Ziyaret

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri ve tüm üniversitelerden temsilcilerin hazır bulunduğu toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, ülkemizde üretilen bilimi yüksek ve güçlü bir sesle hem kamuoyuna hem de dünyaya duyurmak amacıyla üniversitelerde Bilim İletişimi Ofislerinin kurulacağını duyurdu. Bilimsel bilginin sadece kampüslerde, sınıflarda, laboratuvarlarda, akademik dergilerde veya konferans salonlarında kalmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özvar, “Bilim, toplumları ileriye taşıyan en büyük güçtür ve bu gücü toplumla paylaşmak bizim en büyük sorumluluğumuzdur. Bilim iletişimi, bilimsel bilginin yalnızca üniversiteler ve araştırma merkezleri gibi akademik ortamlarda kalmamasını, toplumun geniş kesimlerine ulaşmasını sağlayan kritik bir köprüdür” dedi.

ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAK

Prof. Dr. Özvar, üniversitelerde oluşturulacak Bilim İletişimi Ofislerinin uluslararasılaşma stratejisine önemli katkılar sunacağına işaret ederek, bilim iletişiminin yalnızca bilginin aktarımı için değil aynı zamanda ülkemizin küresel bilim ve teknoloji ekosistemindeki konumunu güçlendiren stratejik bir araç olduğunu ifade etti. Sınırlarını dünyanın dört bir yanındaki Türk bilim insanlarının akademik çalışmalarıyla oluşturacağı Bilim Vatan’ı inşa etmeyi amaçladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Özvar, “Bilim İletişimi Ofisi, bilim insanları ile medya profesyonelleri, politika yapıcılar ve toplum arasındaki etkileşimi artırarak, bilginin daha erişilebilir ve anlaşılır hâle gelmesine katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.

SOHBET HAVASINDA ANLATILACAK

Prof. Dr. Özvar şunları söyledi: “Bilim insanlarımızın topluma daha yakın olmalarını sağlamak adına, halkın bilime doğrudan erişimini kolaylaştıracak projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda, dünyada ‘Bilim Kafe’ olarak bilinen ve etkin bir bilim iletişimi yöntemi olan halka açık seminer serisini başlatıyoruz. Bu etkinliklerde bilim insanlarımız, toplumla iç içe olabilecekleri mekânlarda, kafeler, kıraathaneler, vapurlar, lokaller gibi halka açık alanlarda doğrudan vatandaşlarımızla buluşarak bilimsel konuları sohbet havasında anlatacak. Bu etkinlik, toplumun her kesiminin bilime erişimini mümkün kılarken, bilim insanlarımızın da halkın merak ettiği konulara doğrudan cevap vermesine imkân sağlayacak.”

ANLAŞILABİLİR OLMASI GEREKİYOR

Üniversitelerin basın birimi sorumlularına bu noktada önemli görevler düştüğünü belirten Prof. Dr. Özvar, “Sizlerden döndüğünüzde, üniversitelerinizde üretilen bilime daha meraklı gözlerle bakmanızı, akademisyenleri yakından takip etmenizi, çekingen davranan hocalarımızı ürettikleri bilimi anlatmaya ve toplumla daha fazla paylaşmaya teşvik etmenizi rica ediyorum. Siz sadece bir haber yapmayacaksınız, siz ülkemizin marka değerini bilim ile güçlendireceksiniz.” dedi. Toplantının konuşmacılarından Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, bilimin insanlığın gelişiminin temel taşı olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Gündoğan, “Ancak bilimin gerçek değerini bulabilmesi için toplumla etkileşim içerisinde erişilebilir ve anlaşılabilir bir şekilde aktarılması gerekmektedir.” dedi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş ise bilim iletişiminin herkesin bileceği şekilde bilimi anlatabilmek için çok değerli, çok kıymetli ve çok işlevsel olduğunu kaydetti.

SUNUMLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“Bilim İletişiminde Yeni Yaklaşımlar ve Gelecek Stratejileri” bir sunum gerçekleştiren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, “Türkiye’nin, bilim vatanının sınırlarını genişletirken bilim iletişimi konusunda beraberce işler yapacağımıza inanıyorum ve bundan da çok büyük heyecan duyuyorum.” ifadelerine yer verdi. Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Damla Arısan, “Bilimsel Bilgiyi Yaygınlaştırmada Üniversitelerin Gücü” konulu sunumunda, bilimi anlatmanın daha sonra yapılacak işlerin sürdürülebilirliğinin en anahtar noktalarından bir tanesi olduğunu ifade ederken, “Türk Bilim İnsanı Ağı Projesi” sunumu gerçekleştiren İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Acar dünyanın her yerine yayılmış Türk bilim insanlarının uzmanlıklarından daha efektif şekilde faydalanılabilmesi amacıyla Türk araştırmacıların ve yeteneklerinin küresel ölçekte envanterini oluşturan, dijital platform çalışması hakkında bilgi verdi.

Editör: Fadime Özkaran