Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, "Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi" ve "Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi" ile ilgili son gelişmeleri yazılı bir açıklama ile kamuoyuna duyurdu.

Bakan Uraloğlu açıkladı: Yollara akıllı sistem!

İlk Uygulamalar Ankara, Antalya ve İstanbul’da

Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri Nesnelerin İnterneti Merkez Yazılımı'nın (AUS IoT) ilk etapta Ankara, Antalya ve İstanbul Karayolları Bölge Müdürlüklerindeki kontrol merkezlerinde uygulanacağını belirtti. Açıklamasında şunları söyledi:

"Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu ile yeni nesil iletişim teknoloji ve protokollerini kullanarak haberleşme ve uyarı senaryolarının gerçekleştirileceği 30 kilometrelik kesimde pilot bir proje başlattık. Bu proje Türkiye'de bir ilk olacak. Yolda meydana gelen kaza, duran araç, gizli buzlanma, yola düşen nesne, yol yapım ve bakım çalışmaları gibi olaylar tespit edilerek yol kullanıcılarına anlık bilgilendirme sağlayacağız. Akıllı sinyalizasyon, kamera, yol sensörleri, görüntü işleme, olay algılama, değişken mesaj ve trafik işaretleri gibi akıllı ulaşım sistemleri kurulacak. Ayrıca fiber ve enerji altyapı kurulumları da yapılacak."

Proje Süreci ve Hedefleri

Uraloğlu, projenin 23 Kasım 2023'te başladığını ve yazılım geliştirme ile saha kurulum süresinin 24 ay, işletme ve bakım süresinin ise 12 ay olduğunu belirtti. Projeyi 23 Kasım 2026'da tamamlamayı hedeflediklerini vurgulayan Uraloğlu, saha keşiflerinin ve dokümantasyon hazırlıklarının tamamlandığını, yakında saha kurulumlarına başlanacağını, yazılım geliştirme aşamasının da analiz ve tasarım kabulü sonrası başlayacağını bildirdi.

Bakan Uraloğlu açıkladı: Yollara akıllı sistem!

Uydu Destekli Akıllı Ulaşım Sistemleri

Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi hakkında da bilgi veren Uraloğlu, yerli ve milli uydu haberleşme teknolojilerinin akıllı ulaşım sistemlerinde kullanılmasının yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan bu projede tüm süreçlerin tamamlandığını açıkladı. Proje hizmete alındığında Türksat uyduları ile veri akışının kesintisiz hale geleceğini belirtti. Uraloğlu, bu projenin, karayolu, haberleşme ve ulaşım sektörlerinin entegrasyonunu sağlamak amacıyla Türkiye'nin Ulusal AUS mimarisini oluşturduğunu söyledi.

Proje Kapsamında Üretilen Antenler

Uraloğlu, proje kapsamında uydu üzerinden haberleşme sağlayabilen Ka Bant Sabit/Mobil IoT Terminal Antenlerin ve Ka Bant Kara SOTM Antenin üretimlerinin tamamlandığını bildirdi. Bu antenlerin saha testlerinin 9 Ocak’ta Türksat Yerleşkesi'nde başarıyla yapıldığını hatırlatan Uraloğlu, projenin tüm süreçlerinin tamamlandığını ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı (UDHAM) ile Haberleşme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacak sonuç raporunun ardından hayata geçirileceğini söyledi.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ