Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz gün TRT Haber’deki canlı yayın programına katıldı. Bakan Işıkhan, burada yaptığı konuşmasında belediyelerin borçları, Suriyelilerin ülkelerine geri dönmesi ve 2025’in aile yılı ilan edilmesi konusunda önemli açıklamalar yaptı. Bakan Işıkhan, açıklamasında yeni esnek çalışma modeliyle ilgili de bilgiler verdi. Bakan Işıkhan’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

Bakan Işıkhan'dan beklenen açıklama Esnek çalışma modeli geliyor

“COVID-19 salgını sürecinde uzaktan çalışma, hibrit çalışma ve esnek çalışmayla ilgili hazırlanan modelleri deneme fırsatı bulduk. Biz de bu dönüşümü ulusal istihdam strateji belgemizde dikkate aldık ve yeni nesil çalışma modelleri üzerine araştırmalar yürüttük.

“ESNEK ÇALIŞMA ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR BAŞLAMAK ÜZERE”

Dar gelirliye devlet eli uzandı… Tek şartla başvuran aylık 4.600 TL alacak Dar gelirliye devlet eli uzandı… Tek şartla başvuran aylık 4.600 TL alacak

Bu bağlamda çalışan memnuniyeti, iş-yaşam dengesi gibi geleneksel kavramlara göre profesyonel yaşamı yönetmek zorlaşıyor. Üretkenlik aynıdır, üretkenliği dönüştürüp ölçmemiz gerekir. Dolayısıyla sizin de belirttiğiniz gibi profesyonel hayatta yeni modellerin ortaya çıkarılması da kaçınılmazdır. Bu bağlamda üç ana başlığımız bulunmaktadır. Öncelikle esnek ile hibrit çalışma modellerinin yaygınlaşması için çalışacağız. Özellikle bilişim ve finansın yanı sıra eğitim, danışmanlık, hizmet sektörlerinde hibrit ile uzaktan çalışma modellerinin kurulmasına yönelik yasal çerçeve durumunu hazırlayacağız. Uzaktan çalışmanın az önce bahsettiğim çalışan haklarına etkileri dikkate alınarak sosyal güvenlikle çalışma saatlerine ilişkin düzenlemeler yapılacak. Dijital uyumlu çalışma tarzlarını destekleyeceğiz ve bu kapsamda bağımsız ve proje bazında çalışma modelleri için teşvikleri daha da güçlendireceğiz.

SEKTÖR BAZINDA DEĞERLENDİRME YAPILACAK

Platform ekonomisi aslında sizin çok iyi bildiğiniz nemli bir ekonomi haline geliyor. E-ticaret, serbest meslek ve dijital hizmetler şeklinde gruplandırabileceğimiz alanda işçi haklarını korumaya yönelik mekanizmalar oluşturmaya çalışacağız. Son olarak iş-yaşam dengesini geliştirmek için yapacağımız çalışmalara dair bazı örnekler vereceğim. Çalışan verimliliğinin artırılmasına ve tükenmişlik sendromunun önlenmesine yönelik yeni tedbirler teşvik edilecek Özellikle iş yerinde taciz ve ahlaki ayrımcılık gibi davranışlara asla müsamaha gösterilmeyecektir.

Bu konuyla ilgili yasal düzenlemeleri de hayata geçirip geliştireceğiz. Sektör bazında esnek çalışma ve yarı zamanlı çalışma alternatiflerini göz önünde bulundurarak çalışma saatlerini yeniden düzenleyeceğiz.”

Kaynak: CEMİLE KAYTAN