Burada ne arandı? Burada ne arandı?

Kreatif dolandırıcılık yöntemleri noktasında sınır tanımayan dolandırıcılar bu sefer de hukuku kullanarak vatandaşlardan para toplamaya çalıştıkları bir yöntemi odakgazetesi.com gün yüzüne çıkardı.

Flört siteleriyle başlayan araştırma haberimizde şebeke olduğu düşünülen dolandırıcıların şeytanın aklına gelmeyecek şekilde insanları kıskaca alarak büyük meblağları hesaplarına aktardıkları öğrenildi.

ARKADAŞLIK SİTELERİNE DİKKAT

Tüm dünyada yaygın olarak kullanıldığı bilinen arkadaşlık ve evlilik sitelerinde ki büyük tehlikeyi haber merkezimizin araştırmaları ortaya çıkardı. Erkekleri hedef alan dolandırıcılık yönteminin yasayla korkutmak suretiyle şeytani planlarını uygulamaya koydukları kaydedildi. Gazeteci İsmail Sagun’un şebekeyi ortaya çıkartmak için birebir durum tespiti yaptığı dolandırıcılık vakasında ilk adım kurban toplamak için arkadaşlık ve evlilik siteleriyle başladığı öğrenildi.

Mağdur kişinin arkadaşlık sitesine çeşitli kişisel verileriyle beraber kayıt olmasından kısa bir süre sonra kadın bir kullanıcıdan mesaj aldığı belirtilen olayda şebekenin içinde yer aldığı düşünülen kadın kullanıcının anlık mesajlaşma uygulaması olan Whatsapp’tan yazışmaya devam edelim demesi üzerine olayın boyutu bambaşka bir hal aldı.

“BEN 17 YAŞINDAYIM”

Söz konusu olayda mağduru Whatsapp platformuna çeken şebeke burada konuşma esnasında “Ben henüz 17 yaşındayım” diyerek, yasada yer alan “Çocuk istismarı” suçuna zemin hazırladıkları belirtildi. Bu noktadan sonra konuşmaya devam edip etmemenin bir önemi olmadığı ifade edilirken ertesi günü bir telefonla mağdurlara korku salınmaya çalışıldığı belirtildi.

Ertesi gün gelen telefonda kendisini avukat olarak tanıtan kişinin mağdura yönelik olarak 18 yaşından küçük bir çocukla konuştuğunu ve ailenin cinsel istismar suçuyla şikayetçi olacağını bunun neticesinde yıllarca hapis yatacağını belirttiği kaydedildi. Bu esnada korkuya kapılan mağdura bir seçenek daha sunularak uzlaşmak için yüklü bir miktar telaffuz edilerek bu parayı aileye vermeleri durumunda davadan vazgeçebileceklerini belirttikleri ifade edildi.

SONU GELMEYEN İSTEKLER


Para talebiyle karşı karşıya gelen mağdurun istedikleri parayı göndermesi halinde tam kurtulduğunu düşünürken çeşitli bahanelerle yine belli başlı tutarların istenildiği öğrenildi.

Sonu gelmeyen istekler silsilesinde köşeye sıkıştığını hisseden bazı mağdurların bu paraları hiç durmadan göndermeye devam ettikleri ifade edilirken dolandırıldığını anlamasının olabildiğince korku kullanılarak şebeke tarafından ötelendiği belirtildi.

UZMANLAR UYARIYOR

Sanal ortamda binlerle ifade edilebilecek arkadaşlık portallarının bulunduğunu belirten uzmanlar bu yöntemle alakalı vatandaşların çok dikkatli olması gerektiğini belirterek kişisel veri olarak kabul edilen hiçbir bilgilerini bu sitelere ait başvuru formlarına yazmamaları gerektiği yönünde uyarılarda bulundular.

Söz konusu dolandırıcılık yöntemiyle alakalı şüpheli bir durum hissedildiğinde en yakın kolluk kuvvetine gidilerek bu durumun belirtilmesi gerektiğinin altını çizen yetkililer konuyla alakalı vatandaşları dikkatli olmaları noktasında uyardı. >> İsmail Sagun

Kaynak: ÖZEL HABER: İSMAİL SAGUN