Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), ay veya güneş tutulması sırasında husüf namazını kılmış ve ümmetine de bu namazı kılmalarını tavsiye etmiştir.

Husüf Ne Demektir?

Sözlükte "batmak, görünmez olmak" anlamına gelen "husûf", ay tutulması anlamında kullanılır. Bu olay, Dünya'nın Ay ile Güneş arasına girmesiyle Ay’ın yüzeyine güneş ışığının ulaşamaması sonucu oluşur. Fıkıh literatüründe, ay tutulması için "husûf", güneş tutulması için ise "küsûf" kelimesi kullanılır.

Husüf Namazı Nedir?

Husüf namazı, ay tutulması sırasında kılınan bir namazdır. Namazın sünnet olup olmadığı ve cemaatle kılınıp kılınmayacağı konusunda İslam alimleri arasında farklı görüşler bulunur. İmam Şâfiî, Ahmed b. Hanbel ve Dâvûd ez-Zâhirî gibi alimler, ay tutulması sırasında namaz kılmanın sünnet olduğunu ve cemaatle de kılınabileceğini savunurlar. Bu görüşe göre, ay tutulması esnasında “Allah’a dua edin, namaz kılın ve sadaka verin” hadisi delil kabul edilir. Ancak Ebû Hanîfe ve İmam Mâlik, ay tutulmasının güneş tutulmasına göre daha sık gerçekleştiğini ve Hz. Peygamber’in her ay tutulmasında namaz kılmadığını belirterek, husüf namazının sünnet olmadığını ifade ederler.

Buna karşın, ay tutulması sırasında tek başına iki ya da dört rekât namaz kılınması müstehap olarak kabul edilir. İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel’e göre ise husüf namazı sünnettir ve cemaatle kılınabilir. Ayrıca, Şâfiî ve Mâlikî mezheplerine göre bu namazda kıraat (Kur'an okuma) açıktan yapılır.

Husüf Namazı Nasıl Kılınır?

Başkan Burcu Köksal’ın burcu ne? Burcunun özelliklerini taşıyor mu? Başkan Burcu Köksal’ın burcu ne? Burcunun özelliklerini taşıyor mu?

Husüf namazı, ay tutulması sırasında kılınan iki rekâtlık bir namazdır. İşte adım adım husüf namazı:

·         Birinci Rekât:

·         "Niyet ettim Allah rızası için iki rekât Husüf namazı kılmaya" diye niyet edilir.

·         "Allahu Ekber" diyerek iftitah tekbiri alınır ve namaza başlanır.

·         Sübhaneke duası okunur.

·         Eûzü-besmele çekilerek Fatiha Suresi okunur.

·         Kur'an’dan bir sure daha okunur.

·         Rükuya gidilir ve ardından secdeye varılır. İki secde yapılır.

·         İkinci Rekât:

·         Ayağa kalkılarak kıyam duruşuna geçilir.

·         Besmele çekilerek Fatiha Suresi okunur.

·         Kur'an’dan bir sure okunur.

·         Rükuya gidilir, ardından secde yapılır ve iki secde tamamlanır.

·         Oturarak "Ettahiyyatu", "Allahumme Salli", "Allahumme Barik" ve "Rabbenâ" duaları okunur.

·         "Es selâmu aleyküm ve rahmetullah" diyerek önce sağa, sonra sola selam verilerek namaz tamamlanır.

Husüf namazı, Allah’ın kudretini hatırlatan bu önemli doğa olayı sırasında müminlerin Allah’a yönelip dua etmeleri ve ibadet etmeleri için önemli bir fırsat olarak kabul edilir.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ