Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama alanında uzman Prof. Dr. Şermin Tağıl, kısa süreli hava tahminlerinin giderek zorlaştığını açıkladı. El Nino, Kuzey Atlantik ve Arktik salınım gibi birden fazla değişkenin etkileşiminin bu zorluğun temel nedeni olduğunu belirtti.
Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı olan Tağıl, bu karmaşık durumun küresel hava durumu sistemini de etkileyen çok sayıda hava olayı ile ilişkilendirilebileceğini söyledi. Uzman, kış mevsiminin gidişatını belirleyecek olan birden fazla değişkenin varlığına işaret etti ve bu durumun son günlerde kısa vadeli tahmin yapmayı oldukça güçleştirdiğini vurguladı.
Tağıl, soğuk hava kütlesinin sıcak deniz suyu üzerine gelmesiyle meydana gelen "kış fırtınasının" nedenlerinden birinin deniz sularındaki ısı artışı olduğuna dikkat çekerek, bu durumun Aralık ortalarına kadar devam edeceğini öngördü. Ayrıca, iklim olaylarının 3-5 yıl arasında değişebileceğini ancak bu değişikliklerin iklim değişikliği olarak tanımlanmaması gerektiğini belirtti. Tağıl, uzmanlar arasında geçmişten günümüze bir ısınma eğilimi ve şiddetli hava olaylarında artış gözlendiğini kaydetti.
Tağıl ayrıca, iklim dirençli kentlerin oluşturulurken taşkın risklerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, kıyılardaki yanlış insan müdahalelerinin dalga kırılışını ve yansımasını değiştirebileceği uyarısında bulundu. Özellikle İzmir gibi şehirlerde yaşanan deniz taşkınlarının doğal bir sonuç olduğuna değinen uzman, önümüzdeki hafta boyunca devam edecek yağış ve taşkın risklerine karşı kentlerin hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti.