Afyonkarahisar’da yapımı devam eden Ankara-İzmir Yüksel Hızlı Tren yolu üzerindeki Bayat 1 Tünelinde incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, buradaki incelemelerin ardından Afyonkarahisar Sinanpaşa İlçesi Şantiyesinde açıklamalarda bulundu. Ankara-Uraloğlu, projenin yüzde 63'lük fiziksel ilerlemesini de gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Projemizin bir bölümü 2026, tamamı ise inşallah 2027 yılında bitirmeyi planlıyoruz. 508 kilometre uzunluğundaki projemiz kapsamında Emirdağ, Afyonkarahisar, Uşak, Alaşehir, Salihli, Manisa, Muradiye, Ayvacık Emiralem ve Menemen istasyonları olacak şekilde 10 istasyon tasarladık. 40,7 kilometre uzunluğunda 49 tünel, 25,5 kilometre uzunluğunda, 67 viyadük, 81 köprü, 781 menfez, 177 üst geçit ile 244 alt geçit inşa ediyoruz” dedi.

İNSANLARIMIZ KONFORLA TANIŞACAK

Ankara-İzmir Hızlı Tren projesinin tamamlanmasıyla mevcut demir yolu bağlantısıyla 824 kilometre olan mesafenin 624 kilometreye ineceğini belirten Bakan Uraloğlu, “Ankara-İzmir arası 14 saat olan seyahat süresi ise 3 saat 30 dakikaya inecek. Projemiz tamamlandığında Ankara-İzmir arası hat uzunluğu 624 kilometre olacak. Ama bizim çalışmalarımız zaten Polatlı'ya kadar olan hızlı tren hattından sonra başladığı için 508 kilometre olarak ifade etmemiz doğru olur. 508 kilometre uzunluğunda olan projemizde kullanılacak hattın dizaynınızı da 250 kilometre saattir. Hattımız tamamıyla hizmete girdiğinde Ankara, Afyonkarahisar, Uşak, Manisa ve İzmir illerimizde yaşayan yaklaşık 13 milyon insanımız doğrudan hızlı tren konforuyla tanışmış olacak” diye konuştu.

ANKARA-İZMİR ARASI 3 SAAT 30 DAKİKAYA DÜŞECEKTİR

Kütahya gibi çevre illerle olan etkileşimi de dikkate alındığında Yüksek Hızlı Tren hizmetinden faydalanan nüfusun daha da artacağına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Hızlı Treninin sağladığı konfor ile birlikte seyahat süresinde gerek konvansiyonel tren gerekse de karayoluna göre önemli avantajlar sağlayacak. Yine Ankara-Afyon arası seyahat süresi 1 saat 40 dakikaya, Ankara-Uşak arası seyahat süresi 6 saat 50 dakikadan 2 saat 10 dakikaya, Ankara-Manisa arası 11 saat 45 dakikadan 2 saat 50 dakikaya, yine Ankara-İzmir'i tekrarlayacak olursak 3 saat 30 dakikaya düşecektir” ifadelerini kullandı.

YENİDEN DEVLET POLİTİKASI HALİNE GELDİ

“Hattımız tamamlandığında yılda yaklaşık 13,3 milyon yolcu ve 90 milyon ton yük taşıyacağımızı öngörüyoruz” diyen Bakan Uraloğlu sözlerine şöyle devam etti: “Dolayısıyla sanayisi turizm potansiyeli ve limanıyla ülkemizin üçüncü büyük şehri olan İzmir'i ve güzergahtaki Manisa, Uşak ve Afyonkarahisar illerimizi Ankara'ya daha da yaklaştırarak bölgedeki ticaret hacmini de büyüteceğiz. 1950 yıllardan itibaren duraklama dönemine giren demiryollarımız Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Cumhuriyetimizin ilk yıllarında olduğu gibi yeniden devlet politikası haline gelmiştir” dedi

DEMİRYOLU AĞI YÜKSELMİŞ OLACAK

2002 yılından bu yana demiryollarına yük ve yolcu taşımacılık oranlarını artırmak üzere büyük projeler hayata geçirdik ve geçirmeye de devam ettiklerini ifade eden Bakan Uraloğlu, “2002 yılından 22 yıllık süre içerisinde demiryollarına 57 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Mevcut konvansiyonel demiryolu hattımızı komple yeniledik. 2002'de devraldığımız 10 bin 948 km olan demiryolu uzunluğumuzu 13 bin 919 kilometreye çıkardık.  2 bin 251 kilometre yüksek hızlı ve hızlı tren hattı da inşa ettik. Demiryolu ağımızı 13 bin 919 kilometreye bu vesileyle yükseltmiş olduk.”

Kaynak: GÖKHAN KOCAASLAN