Türkiye’de gıda üzerinde yapılan sahtecilik, özellikle bazı sektörlerde daha fazla artan bir sorun haline geldi. Bitkisel yağlardan et ürünlerine, süt ürünlerinden baharat çeşitlerine ve tatlandırıcılara kadar pek çok üründe tağşiş vakaları ortaya çıkmaya başladı. Ancak pek dikkat çekmeyen bir diğer sahtecilik alanı tuzdur. Yemeklerde sıkça kullanılan tuz, en çok hileli ürünlerin görülmüş olduğu maddelerden birisidir.

Kerimcan Durmaz’a İlk Duruşmada: Tahliye Kerimcan Durmaz’a İlk Duruşmada: Tahliye

Tuzda yapılan hileler genel olarak tuzun ağırlığını artırabilmek, parlaklığını yükseltmek ve aynı zamanda da üretim maliyetlerini düşürmek amacını taşımaktadır. Fakat, bu tür işlemler, tuzun besin değerlerini bozar ve sağlık bakımından da büyük riskler taşır.

Hileli tuza genel olarak beyaz toz ve kirecin yanı sıra çamaşır sodası ile beyaz kil şeklinde maddelerin karıştırıldığı söylenir. Bu maddeler, tuzun doğal yapısıyla benzerlik gösterdiğinden tuzun kalitesiz olduğunu anlamayı zorlaştırmaktadır.

Hileli Tuzun Sağlığa Zararları

Hileli Tuzun Sağlığa Zararları
 

Hileli tuz, sağlığımızı birçok yönden olumsuz etkileyebilir. Genellikle hileli tuza cam ya da taş tozu gibi zararlı maddeler eklenmektedir. Bu katkı maddeleri, tuzun doğal yapısını bozarken, insan vücudu için hayati tehlike oluşturur. Vücut bu maddeleri sindiremediği için zamanla birikim yaparak sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bazı hileli tuzların içeriğinde ise, üreticiler aşırı miktarda iyot ekleyerek, tiroid bezlerinin aşırı çalışmasına yol açabilir. Bu durum, hipertiroidizm adı verilen hastalıklara neden olabilir ve kalp çarpıntısı, sinirlilik hali, kilo kaybı, yüksek tansiyon şeklinde ciddi sorunlara zemin hazırlayabilir.

Aynı zamanda hileli tuzların içerdiği yüksek sodyum miktarı, kan basıncını yükseltebilir ve kalp krizi, felç, böbrek hastalıkları risk durumunu da artırabilir. Aşırı sodyum, böbrekler için büyük bir yük bindirmektedir ve zamanla böbrek fonksiyonlarının bozulmasına, böbrek taşı oluşma riskinin artmasına neden olabilir. Yüksek sodyum, böbreklerin düzgün çalışmasını da engelleyerek sağlığı tehlikeye atar.

Hileli Tuz Nasıl Anlaşılır?

Hileli Tuzun Sağlığa Zararları
 

Hileli tuzu tespit etmenin bir yolu oldukça basittir. Bir bardağa suyu doldurun ve içerisine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin. Şayet, tuz saf ise, suyun içerisinde hemen çözülür. Ancak hileli tuz, suyun beyazlaşması durumuna ve katkı maddelerinden dolayı da bazı yabancı cisimlerin görünmesine neden olur. Bu durum, tuzun sahteliği konusunda bir şüphe uyandırır.

Yarım patatesin üstüne biraz tuz serpin ve ardından birkaç damla kadar da limon suyunu ekleyin. Eğer kullandığınız tuz gerçekse, patates rengi maviye dönecektir. Bu ilginç reaksiyon ise gerçek tuzun içeriğindeki belirli bileşenlerden kaynaklanmaktadır. Eğer renk değişimi gerçekleşmez ise kullandığınız tuz sahte olabilir.

Ayrıca, tuzun üzerine bir miktar suyu ekleyip karıştırdıktan sonra biraz bekleyin. Eğer tuz saf ise, suyun yüzeyi pırıl pırıl ve berrak kalacaktır. Hileli bir tuz kullanıyorsanız, karışım sonrası suyun içinde bulanıklık oluşabilir veya beyaz bir toz tabakası bırakabilir.

Kaynak: Gamze Karabulut