Uzmanların, altın yatırımcılarının yakından takip ettikleri öngörülerine bir yenisi daha eklendi. Goldman Sachs, 2025 yılı altın fiyatı tahmini hakkında yeni bir güncelleme yaptı.

ABD merkezli Goldman Sachs bankası, 2025 yılı altın fiyatı tahminini güncelleyerek altının bu yıl sonuna kadar 3.000 dolara ulaşabileceğini öngörüyor. Daha önce yıl sonu itibarıyla 3.080 dolar olarak tahmin edilen seviye, altında tekrar revizeye uğradı. Banka, küresel piyasalarda artan istikrarsızlık ve jeopolitik risklerden dolayı merkez bankaları ve yatırımcılardan gelen fiziki altın taleplerinin etki gösterdiğini kaydetti.

MERKEZ BANKALARI İLE ABD’NİN YAPTIRIMLARI ETKİLİ

Goldman Sachs’ın hazırladığı raporda merkez bankası altın talebindeki artışı ABD mali yaptırımlarına, buna bağlı ekonomik şokları ise kamu borcuna bağlıyor. Rusya-Ukrayna savaşının ardından Londra’daki OTC piyasasında merkez bankasının taleplerinin 5 kat arttığına dikkat çekilirken söz konusu durumun altın fiyatlarıyla faiz oranlarının arasında olan ilişkiyi ciddi şekilde etkilediği vurgulandı.

FED’İN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ ALTIN ​​TALEPİNİ ARTIRABİLİR

2025 yılına ait altın fiyatına ilişkin tahminlerini aşağı yönde revize ettiği görünen Goldman Sachs, FED’in baz faiz oranını da 2025 ortası itibarıyla %3,25-%3,50’ye indirdiği anlaşıldı. Bunun, Western Exchange Yatırım Fonları (ETF’ler) gibi altına dayalı fiziksel varlıklarda %7’lik bir artışa yol açabileceğini iddia ediyor.

SEÇİMİN ALTIN ​​ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Goldman Sachs, hazırladığı raporda ayrıca seçimlerden önce altının güvenli liman statüsünün güçlendiğini de belirtti. Özellikle seçim döneminde ve sonrasında spekülatörlerin altına olan ilgilerinin artması, kısa vadeli pozisyon açılmasına neden olabilir.

Bozkuş'tan İsrail ve PKK İlişkisi Üzerine Çarpıcı Açıklamalar! Bozkuş'tan İsrail ve PKK İlişkisi Üzerine Çarpıcı Açıklamalar!

Fakat seçimden sonra spekülatif talebin düşmesi nedeniyle altın fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı olabileceğine dikkat çekildi. Banka, uzun vadede altın pozisyonlarının olası ticari anlaşmazlıklara ve küresel finansal risklere karşı önemli derecede korunma değerini taşıdığını da kaydetti.

Kaynak: SAFİYE KALENDER