Reha Kora Konferans Salonunda gerçekleştirilen söyleşiye; Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elbeyi Pelit, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Avan, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sandıkcı ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Akü’de Turi̇zm Duayenleri̇ Söyleşi̇si̇ Iidüzenlendi̇

“TURİZM, BİR YAŞAM BİÇİMİ”

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun İstanbullu Dinçer, “Turizmin Dünü, Bugünü ve Geleceğine Bakış” konusunu anlattı. Dinçer, turizmin bir yaşam biçimi olduğunu belirterek, “Dünyada bir belirsizlik var. Hiç kimse gelecekte düzlüğe çıkacağız diye bir senaryo yazamıyor. Hep bir felaket tellallığı var. Turizmi anlamak için sosyal bilimleri, felsefeyi anlamak gerekir. Hangi bilimlerin hangi noktada kesiştiğini bilmek gerekir. Bunu anlarsanız dünyayı kavrarsınız. Küresel sorunların ne olduğunu bilirseniz, dünyanın iktisadi düşünce tarihinin nereden gelip nereye gittiğini görürseniz endüstri 4.0, 5.0, 6.0’a geldiğimizi anlarsınız” dedi.

Akü’deuri̇zm Duayenleri̇ Söyleşi̇si̇ Ii Düzenlendi̇

Okul Sporlarında Bilek Güreşi Müsabakalarında Heyecan Dorukta Okul Sporlarında Bilek Güreşi Müsabakalarında Heyecan Dorukta

“HEM SANAL HEM FİZİKİ ALEMDE PARA KAZANMALI”

Turizmci olmak için sadece üniversiteden alınan bilginin tek başına yeterli olmadığına dikkat çeken Dinçer, ““Üniversite size bilgiyi verir, mesleği verir fakat dünya nereye gidiyor, uzayda nasıl bir yaşam var bilmek gerekiyor. Geleceği şekillendirmek değil; geleceği tasarlayıp, kurgulayıp, planlamaya geçireceksiniz” diye konuştu.

Dinçer, şunları söyledi:

“Bir anlamda turizmci olmadan önce bilişimci olacaksınız. Yenilenebilir enerjiyi kullanmak istiyorsan önce kendi yenilenebilir enerjini yapman gerekiyor. Bugüne değil geleceğe yatırım yapacaksınız. Birey önemli, bireysel seyahat işletmeciliği, bireysel sanal turlar, bireysel tur danışmanlığı önemli. Bu kadar rehber ne olacak? Bu kadar gastronomiye ihtiyaç var mı farkındalığı bulacaksınız. Kuantumla farkındalığı nasıl bulabilirim; bu kaosun içinden nasıl çıkabilirim; şu konuda uzman olduktan sonra bunun üzerine ne ekleyebilirim diye düşünmeliyiz. Sanal aleme taşıyıp, hibrit bir iş modeli geliştirip hem sanal alemden hem de fiziki alemden para kazanmalı.”

Akü’de Turi̇zm Duayenleri̇ Söyleşi̇si̇ Iidüzenlendi̇3

“TURİZMİN ÇOK YÖNLÜ FAYDALARI VAR”

Nişantaşı Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Zeki Dinçer ise “Turizmin Ekonomik Katkısı: Ne kadar Önemli” temalı sunumunu yaptı. Turizmin çok yönlü faydalarının olduğunu kaydeden Dinçer, turizmin ekonomik anlamda son derece önemli olduğunu vurguladı. Dinçer, “Türkiye’de turizmi Cumhuriyet Dönemi’nden itibaren ele aldığımız zaman kendiliğinden yavaş yavaş gelişiyor. 1980’li yılların başlarına geldiğimiz zaman devlet, bu kendiliğinden gelişmeyi yeterli bulmadı ve bizzat bu işe el attı. Ekonomik sıkıntılara girdiğimiz dönemlerde döviz ihtiyacımız çok fazla, istihdam da büyük anlamda ikinci ihtiyacımız” diye konuştu.

Akü’de Turi̇zm Duayenleri̇ Söyleşi̇si̇ Ii Düzenlendi̇

“TÜRKİYE, SANAYİLEŞMİŞ ÜLKE OLARAK KABUL EDİLİYOR”

Türkiye’nin dövize neden ihtiyaç duyduğu konusunda açıklamalarda bulunan Dinçer, şu bilgileri de paylaştı:

“Türkiye’nin dövize ihtiyaç duymasının birkaç temel nedeni var. Bunlardan bir tanesi, enerji. Bütün komşularımız enerji bolluğu içerisindeyken biz henüz yeterince enerji kaynağı bulamadık. Yerin altında ne var bilmiyoruz. Petrole, doğalgaza ciddi faturalar ödüyoruz ve bunlar dövizle satılıyor. İkinci konu ise gelişmiş batılı ülkeler Sanayi Devrimi yaratmış, işin teknolojik noktasında da çok daha ilerdeler. Biz yakalamaya çalışıyoruz ama teknolojik üstünlük yine onlarda. Teknoloji transferi yapmak zorundayız. Yani bizim sıkıntımız, hammadde, enerji kaynakları ve teknoloji. Türkiye bugün sanayi alanında batılı ülkeler tarafından bile sanayileşmiş ülke olarak kabul ediliyor. Batılılar ise sanayi ötesi toplum oldu.”

Söyleşi, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Kaynak: GAMZE KARABULUT