Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğretim üyeleri tarafından yürütülen TÜBİTAK Projesi kapsamında düzenlenen “Öğretmen Eğitiminde Ters Yüz Edilmiş STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) Öğretimi Ders Programının Geliştirilmesi, Uygulanması ve Değerlendirilmesi” temalı kapanış paneli, Abdullah Kaptan Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Panele, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nusret Koca, akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Projenin Amacı ve Özgünlüğü
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Koray Kasapoğlu, açılış konuşmasında projenin amacının ters yüz edilmiş STEM öğretimi programını geliştirmek, uygulamak ve Eisner’in eğitsel eleştiri modeli ile değerlendirmek olduğunu belirtti. Kasapoğlu, "Okul öncesi öğretimden ortaöğretime (K-8) kadar tüm eğitim kademelerinde STEM’in yaygınlaştırılmasına katkı sağlamayı ve öğretmen adaylarının iş birliği yaparak farklı disiplinleri entegre etmelerini hedefledik" dedi. Projenin, Türkiye'deki devlet üniversitelerinde STEM eğitimi ile ilgili ters yüz öğrenmeyi baz alarak öncü olmasının projeyi özgün kıldığını vurguladı.
Projenin Uygulama Süreci ve Katkıları
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, proje kapsamında 6 farklı branşta öğretmen adaylarına sunulan ters yüz öğretmenin uygulandığı bir öğrenme öğretme ortamı oluşturulduğunu belirtti. Peker, "Bu proje, yapay zekâ çağında sınıflarımızda rahatlıkla uygulayabileceğimiz bir yöntem olarak karşımıza çıkacak. Öğretmen adaylarına matematiksel düşünme, modelleme ve STEM kapsamında eğitim verdik" dedi.
Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Aydoğdu, eğitimlerde mühendis gibi düşünme ve mühendislik tasarım sürecinden bahsettiklerini belirtti. Aydoğdu, "Öğrencilerimizin mühendis gibi düşündüklerini ve grup çalışmalarını gayet iyi yaptıklarını gözlemledik. Kısacası projenin hedefine ulaştığını gördük" dedi.
Sosyal Bilimler ve Dilin STEM İçindeki Yeri
Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğba Selanik Ay, sosyal bilgilerin STEM’e bağlam sağladığını belirtti ve proje kapsamında "E-STEM" adlı bir kitap çıkardıklarını söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Aliye İlkay Yemenici ise dilin STEM içerisindeki önemini vurguladı. Yemenici, "Dilin, öğretmen adaylarının dillerini geliştirmede katkısı olduğunu gözlemledik" dedi.
Okul Öncesi STEM Eğitimi
Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgün Uyanık Aktulun, STEM’in artık fen ve matematikle sınırlı kalmadığını, sanat, sosyal bilimler ve girişimcilik gibi alanlarla da entegre olduğunu belirtti. Aktulun, "Okul öncesinde kullanılan artık materyallerle çözüm üretilmesi, STEM eğitiminde pahalı materyallere gerek olmadığını göstermiştir" dedi.
Disiplinler Arası Yaklaşım ve Robotik Eğitim
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Özdinç, disiplinler arası yaklaşımın tüm eğitim sürecinde yerini almaya başladığını belirtti. Özdinç, "Öğretmen adayları olarak motorları ve sensörleri çalıştırmayı başardınız ve gemileri yürüttünüz" dedi.
Panel, proje üyelerine teşekkür belgelerinin ve öğretmen adaylarına katılım belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.