Öğrenci servisinin karıştığı kazada yeni detay! Öğrenci servisinin karıştığı kazada yeni detay!

İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ahmet Şemseddin Karahisari Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Asuman Şenel’in verdiği konferansa akademik personel ve öğrenciler katıldı.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda verilen konferansta; Dr. Öğr. Üyesi Asuman Şenel, Anadolu’daki tarihi eserler hakkında öğrencilere bilgi verdi. İlk olarak Konya’da bulunan Alaaddin Camii üzerine konuşan Şenel, “Alaaddin Camii bir höyüğün üzerine kurulduğu için iyi korunması gerekir. Höyüğün üstüne zamanında bir de su deposu yapılmış. Bu oradaki statik dengeyi bozduğu için zaman içinde camiinin duvarlarında çatlamalar meydana gelmiş. 1954 yılına kadar Konya’ya buradan su verilmiş ve yapıya zarar verdiği için sonradan bundan vazgeçilmiştir” dedi. Konya’da bulunan Karatay Müzesi hakkında da öğrencileri bilgilendiren Şenel, Araştırma gezisi kapsamında Karaman’da bulunan tarihi eserleri de incelediğini ifade etti. Şenel, “Karaman’da 20. yüzyılın başlarında inşa edilen taş bir bina bulunmaktadır. Burası günümüzde Turizm tanıtım merkezi olarak kullanılmaktadır. Kesme taş kullanılarak yapılan Hatuniye Medresesi ve Aktekke Cami de Karaman’da inceleme fırsatı bulduğum eserlerdir. Avlusunda 21 tane mezar sandukası bulunan Aktekke Camii içerisinde Mevlana’nın annesinin de türbesi bulunmaktadır. Karaman’da bir de Yunus Emre Camii bulunmaktadır” diye konuştu.

TARSUS’TA BULUNAN TARİHİ YERLER ANLATILDI

Tarsus’ta bulunan tarihi eserler üzerine gözlemlerini öğrencilerle paylaşan Şenel, şöyle konuştu:

“Tarsus Ulu Camii’nin içinde Hz. Şit’e, Lokman Hekime ve Halife Memun’a ait olduğuna inanılan kabirler bulunuyor. Bundan dolayı da Cami-i Nur olarak anılıyor. Yine yakın civarda Kubat Paşa Medresesi var. Bugün bu medrese etnografya müzesi olarak kullanılmaktadır. Burada Hz. Danyal Peygambere ait mezar bulunuyor. Burada zaten Danyal Peygamberin yaşadığı düşünülerek bir cami inşa ediliyor. Bu camiye de Makam Camii adı veriliyor. Hz. Danyal’ın Babil halkını İsrail esaretinden kurtaran Kral olduğu düşünülüyor. Tarsus’ta bulunan inceleme fırsatı bulduğum bir diğer yer ise Ashab-ı Keyf’tir. Buranın önemi ise öldürülmekten korkan gençlerin yanlarındaki köpekle bir mağaraya sığınmaları ve burada 309 yıl süren derin bir uykuya dalmalarıdır. Bu olay Kuran-ı Kerim’de de yer almaktadır.”

Konferans, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ