Eğitim

AKÜ'de II. Meşrutiyet'in Analizi Yapıldı!

Abone Ol

Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa; AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

ÖĞRENCİLER YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin (AKÜ) düzenlediği Cumhuriyet Konuşmaları serisinin beşinci etkinliği, "Türk Demokrasi Tarihinde II. Meşrutiyet'in Yeri" konulu bir konferans ile devam etti. AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nün ev sahipliğinde Erdal Akar Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe, fakültenin öğretim üyeleri ve öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

Bu özel etkinlikte Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin, akademisyenler ve öğrencilerle bir araya gelerek II. Meşrutiyet dönemi ve bu dönemin Türk demokrasi tarihindeki yerine dair bilgi alışverişinde bulundu. Dr. Öğretim Üyesi Fatih Özaslan tarafından yapılan açıklamalarda II. Meşrutiyet döneminin, 23 Temmuz 1908 tarihinde II. Abdülhamit'in kararıyla başladığı ve İstanbul'un işgalini müteakip 1920'de Osmanlı Meclis-i Mebusan'ın dağılması ile sonlandığı ifade edildi.

Özaslan, konuşmasının devamında 1800'lerde başlayan Avrupa'daki parlamenter sistem geçişlerinin ve meşrutiyetin ilanının, Osmanlı Devleti'nde meşruiyet algısını değiştirdiğine vurgu yaptı. Padişahın yetkilerini artık bir meclisle paylaşarak ülkenin yönetimine katıldığını ve bu dönemde meclisin yasa yapımında önemli bir role sahip olduğunu belirtti.

DEMOKRASİ TARİHİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER VERDİ

Konuşmasında Özaslan, demokrasi tarihi üzerine de önemli bilgiler vererek, Türkiye'deki ilk seçimlerin 1877 yılında yapıldığını ve İkinci Meşrutiyet'in ilanından iki buçuk ay sonra gerçekleşen 1908 seçimlerine işaret etti. "Sopalı seçimler" diye tarihe geçen 1912 seçimlerinin İttihat ve Terakki'nin baskısı altında yapıldığını belirten Özaslan, bu seçim sonrasında kurulan meclisin kısa ömürlü olduğunu kaydetti.

Soru-cevap bölümü ve Dr. Öğretim Üyesi Fatih Özaslan'a teşekkür belgesinin takdim edilmesiyle etkinlik sona erdi.