AFYONKARAHİSAR’DA ETNİK DAĞILIM

Afyonkarahisar’da yaşayan Türk nüfusun etnik dağılımı, tarihsel süreçlerde farklı Türk gruplarının bölgeye yerleşmesiyle oluşmuştur. Bu grupların başında Manav Türkleri, Yörük Türkleri ve Türkmenler gelmektedir.

İşte Afyonkarahisar’ın etnik yapısı;

%50 Manav Türkleri

%15 Yörük Türkleri

%15 Türkmenler

%6 Bulgaristan Muhacirleri

%2 Çerkesler

%2 Boşnaklar

%2 Kürtler

%1 Azerbaycan Türkleri

%1 Ahıskalılar

%1 Karaçay-Malkarlar

%5 Diğer Etnik Gruplar

Kk-1

MANAV TÜRKLERİ: ANADOLU'NUN İLK YERLEŞİK HALKI

Manav Türkleri, Anadolu’ya gelen ilk Türk topluluklarından biridir ve yerleşik hayata geçen ilk Türkler olarak bilinirler. Afyonkarahisar’daki nüfusun yarısını Manav Türkleri oluşturmaktadır.

YÖRÜK TÜRKLERİ: GÖÇEBE HAYATTAN YERLEŞİK HAYATA

Yörükler, önceleri göçebe yaşam süren, ancak zamanla yerleşik hayata geçen bir Türk topluluğudur. Afyonkarahisar nüfusunun %15’i Yörüklerden oluşmaktadır

TÜRKMENLER VE AZERBAYCAN TÜRKLERİ

Tarım İl Müdürlüğü işlenmeyen araziler için çalışma başlattı! Tarım İl Müdürlüğü işlenmeyen araziler için çalışma başlattı!

Türkmenler, Afyonkarahisar’daki Türk topluluklarının %15’ini oluştururken, Azerbaycan Türkleri daha küçük bir nüfusa sahiptir ve genellikle Bolvadin ilçesi çevresindeki Derekarabağ ve Büyükkarabağ köylerinin civarlarında yaşamaktadırlar.

ÇERKESLER VE BOŞNAKLAR

Çerkesler ve Boşnaklar da Afyonkarahisar’da önemli bir nüfusa sahiptir. Çerkes köylerine örnek olarak İhsaniye ilçesine bağlı Sarıcaova ve Yenice köyleri gösterilebilir.

BULGARİSTAN MUHACİRLERİ VE AHISKALILAR

Bulgaristan muhacirleri, Osmanlı-Rus ve Balkan Savaşları sonrasında Afyonkarahisar’a yerleşen Türklerden oluşur. Muhacir köylerine örnek Omuzca Köyü, Yarımca Köyü, ve Burhaniye köyleri örnek verilebilir

Ahıskalılar’ın yaşadığı köye örnek olarak İscehisar ilçesine bağlı Bahçecik köyü gösterilebilir.

Kaynak: Mustafa Dadak