İşte tarihi kaynaklar ve bazı araştırmalar sonucunda ulaştığımız  o köylerin isimleri ve nereden göç ettiklerine dair ayrıntılar.

KARABAĞLI AŞİRETİ: TARİHSEL KÖKEN VE GÖÇ SÜRECİ

Emirdağ’da Cafer Kızılırmak Camii ve Külliyesi İçin Protokol İmzalandı! Emirdağ’da Cafer Kızılırmak Camii ve Külliyesi İçin Protokol İmzalandı!

Karabağlı aşireti, diğer adıyla Yağlevend aşireti, Cevanşir aşiretinin bir alt koludur. Karatatar kökenli olan bu aşiret, Moğol klanları olan Kerait (Moğol-Türk kökenli) ve Tatar (Moğol kökenli) klanlarına dayanmaktadır. Karabağlı aşireti, Anadolu’ya Moğol istilası ile gelmiş, Eskişehir, Ankara, ve Afyonkarahisar civarına yerleşmiştir.

BU AŞİRETE BAĞLI KÖYLER:

Sultandağı: Çukurcak, Karapınar, Yeni Karabağ, Büyük Karabağ, Derekarabağ köyleri bu aşiretin izlerini taşımaktadır.

DOĞU KÖKENLİ AŞİRETLERİN DÖNÜŞÜMÜ

Afyonkarahisar’a yerleşen Doğukökenli topluluklar, Türkiye’ye geldiklerinde Şii (Caferi) inancını ve Kurmançça dilini bırakıp Sünni (Hanefi) inancına ve Türkçeye asimile olmuşlardır. Cevanşir ve Cebrayıllı konfederasyonlarının Kürdmahmudlu aşiretine mensup olan bu topluluklar, Afyonkarahisar ve çevresinde yerleşik hale gelmiştir.

BU AŞİRETE BAĞLI KÖYLER:

ÇOBANLAR: Kocaöz, Göynük, Akkoyunlu köyleri.

DİNAR: Haydarlı kasabası, Kadılar, Yıprak, Gökçeli köyleri.

YÜREĞİR KÖYÜ: DAZKIRI’NIN MEZHEPSEL DÖNÜŞÜMÜ

Dazkırı ilçesine bağlı Yüreğir köyü, zamanla mezhepsel dönüşüm geçiren köylerden biridir. Şii inancını terk edip Sünni inanca geçiş yapan bu köy, bölgedeki benzer bir değişimi temsil etmektedir.

EMİRDAĞ BÖLGESİNDEKİ AŞİRETLERİN MEZHEPSEL DÖNÜŞÜMÜ

Emirdağ ilçesine bağlı bazı köyler de benzer bir dönüşüm yaşamıştır. Azerbaycan’dan gelen Karabağlı aşiretine bağlı topluluklar, zaman içinde Sünni (Hanefi) inancına geçiş yapmıştır.

BU AŞİRETE BAĞLI KÖYLER:

Emirdağ: Davulga, Karakuyu, Bademli, Eşrefli köyleri.

Afyonkarahisar’ın tarihi boyunca göçler ve kültürel değişimler, köylerin mezhepsel yapılarını da etkilemiş, bu köylerde zamanla önemli dönüşümler yaşanmıştır.

Kaynak: Mustafa Dadak / Özel Haber