Afyonkarahisar'da düzenlenen "Milli Sinema Günleri" etkinliği, Uluslararası Sinema Derneği'nin öncülüğünde coşkulu bir kapanışa şahit oldu. 1973 yılında Milli Türk Talebe Birliği tarafından ilk kez tertiplenen etkinliğin bu yılki serüveni, Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İbrahim Küçükkurt Konferans Salonu'nda yapılan açık oturum ve söyleşilerle noktalandı.
YÜCEL ÇAKMAKLI VE MİLLİ SİNEMA, İLK AÇIK OTURUMUN KONUSU OLDU
İlk açık oturumun konusu "Yücel Çakmaklı ve Milli Sinema" idi ve Dr. İsrafil Kuralay'ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu oturumda yazar Yıldız Ramazanoğlu, akademisyen Dr. Veysal Battal, İhsan Koluaçık ve TRT 2 Sinema İçerikleri Editörü Mehmet Ali Karga çeşitli sunumlar yaptılar.
"Milli Sinema Üzerine Perspektifler" başlıklı son oturumda ise sinema dünyasından isimler; yönetmen Murat Pay, sinema eleştirmeni Abdülhamit Güler, yazar Kamil Engin ve Namık Kemal Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Sadık Battal görüşlerini paylaştı. Mutlu Kurnalı'nın yönetimini üstlendiği bu oturum, katılımcılara milli sinema üzerine derinlemesine bir bakış sunmayı amaçlayarak gerçekleştirildi.
Etkinliğin finali, klasik Türk müziği sanatçısı ve oyuncu Ahmet Özhan ile gazeteci Ahmet Tezcan'ın bir araya geldiği söyleşi ve sinema yazarı İhsan Kabil'in moderatörlüğünde düzenlenen "Dünden Yarına Milli Sinema Pratiği" başlıklı forumla yapıldı.
FARKLI MEKANLARDA İZLEYİCİ İLE BULUŞTU
Ayrıca, "Milli Sinema Günleri" kapsamında gerçekleştirilen sinema film gösterimleri, Afyonkarahisar Açık Ceza İnfaz Kurumu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi, İscehisar Kadın Kültür Evi ve Şuhut Kadın Kültür Evi gibi farklı mekanlarda izleyici ile buluştu.
Düzenlenen açık oturum ve forumların içeriği kitaplaştırılarak, etkinlikten kalıcı bir eser bırakılması hedefleniyor. "Milli Sinema Günleri"nin bu yılki organizasyonu, hem milli sinema akımına ilgiyi canlandırmış hem de sinema ile ilgili fikir alışverişinin güçlü bir platformunu sunmuş oldu. >>TUĞBA ÖZKAN