Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), şehir ve üniversite arasındaki iş birliğini güçlendirmek adına düzenlediği toplantıda, "Deprem Gerçeği ve Afyonkarahisar'da Alınması Gereken Tedbirler" konusu ele alındı.

AKÜ Sosyal Tesislerinde düzenlenen toplantıya AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ve Prof. Dr. Murat Peker, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUAM) Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Tiryakioğlu, Genel Sekreter İhsan Ceran, akademik personel ile Afyonkarahisarlı iş ve düşünce insanları katıldı.

Afyon'da "Gençlik Yürüyüşü" yapıldı! Afyon'da "Gençlik Yürüyüşü" yapıldı!

08Mayıs2402

Toplantıya katılan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yüzleştiğini ve bu doğal felaketin etkilerini minimize etmek için toplum olarak bilinçlenmemiz gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Hala deprem riski olan bir şehirde yaşıyoruz. Tabi ki deprem büyük doğal afetlerden birisi ama depremle de yaşanılabilir olduğunu özellikle Japonya bize gösterdi. Deprem, afet olduğuna göre bunun yönetimi ile de ilgilenmek durumundayız.”  Depremin sadece kamu yönetiminin değil, toplumun her kesiminin sorumluluğunda olduğunu belirtti.

08Mayıs2401

DUAM Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, depremin doğal bir fenomen olduğunu ve yerkabuğunun sürekli yenilenmesine katkı sağladığını açıkladı. Özkaymak, “Deprem doğal bir olaydır. Bizim yaşamamız için gerekli bir olay. Aslında depremin o kadar çok faydası var ki; depremi afet olarak biliyoruz ama deprem aslında bize verilen bir nimettir. Çünkü deprem yüzde 95’in üzerinde fayların kırılması ile meydana geliyor. Ülkemizin de içerisinde bulunduğu bu kırıklı yapı aslında ülkemize birçok zenginlik katıyor” dedi. Depremin, su kaynaklarını zenginleştirdiğini, volkanik aktiviteleri tetiklediğini ve coğrafyanın şekillenmesine yardımcı olduğunu belirtti.

08Mayıs2406

Depremin İkincil Etkileri ve Afet Yönetimi

Depremin ardından ortaya çıkan ikincil afetlerin önemine değinen DUAM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Tiryakioğlu, Türkiye'nin tektonik yapısının tsunami ve volkanik aktiviteler gibi riskler taşıdığını vurguladı.  Tiryakioğlu, “Depremden sonra müdahalelerin geç olmasının temel sebepleri; o bölgelerde çok büyük heyelanlar olmasıdır. Ana ulaşım ağları kapanıyor. Kahramanmaraş depremlerine zaten ulaşılamamasının sebeplerinden bir grubu da budur. Kayalar düşüyor. Yerleşim yerleri dışında köy alanlarına ulaşım için ana arterlerin bir çoğunda çok büyük heyelanlar meydana gelmiş. Yollar kapanmış. Kepçeler var, yolu açmaya çalışıyorlar ama 11 ilin kapsadığı bir afet söz konusuydu” dedi. Toplumun afet bilinci ve hazırlıklı olması gerektiğini dile getirdi.

08Mayıs2407

Depreme Karşı Dayanıklı Binalar

Mühendislik Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Zorluer, deprem sırasında oluşan zemin büyütmesi etkisinin önemine dikkat çekti. Zorluer, “Afyonkarahisar’da beklenen en büyük deprem 6,8 ama zemin büyütmesi dediğimiz etkiden dolayı özellikle alüvyal zeminde bu değer o bölgedeki binalarda 7,2 ya da 7,3 çıkabilecek yıkım etkisiyle karşılaşabileceğini söyleyebiliriz. O bölgedeki binaların daha fazla hasar görmesi demek. Bu tip durumlarda o bölgeye özel zemin etütlerinden yararlanılması ya da bina üzerinde analizler yaparak binanın deprem sırasında alabileceği riskleri azaltmak için binaya özel değerleri kullanmak önem arz ediyor” dedi. Risk altındaki yapıların yenilenmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Deprem Riskleri ve Hazırlıklı Olma Çağrısı

Toplantı, Afyonkarahisar'ın deprem potansiyeli ve alınması gereken önlemler üzerine yapılan sunumlarla sona erdi. Afyonkarahisar'ın gelecekte depremlerle karşılaşma olasılığının yüksek olduğu ve toplumun bu konuda bilinçlenmesi gerektiği vurgulandı.

Kaynak: AHMET SARLIK