Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde (AFSÜ) tıbbi ve yemeklik mantar üretiminde bir dönüm noktasına ulaşıldı. AFSÜ bünyesinde yer alan Tıbbi ve Yemeklik Mantar Üretim Tesisi'nde yetiştirilen Şitaki türü tıbbi mantarların deneme ekimleri sonrasında ilk hasat başarıyla tamamlandı.

İLK HASATTA YER ALDI

Projeye önderlik eden AFSÜ Teknoloji Transfer Ofisi Anonim Şirketi, Zafer Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle hayata geçirilen "Yemeklik ve Tıbbi Mantar Yetiştiriciliği" projesinde önemli bir kilometre taşına imza attı. İlk hasatta yer alan AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, mantar üretiminin, bölge için hayırlı olacağını ve hiçbir kimyasal kullanılmadan, üniversitenin akademik ve teknik kapasitesiyle gerçekleştirildiğini vurguladı.

Rektör Okumuş ayrıca, AFSÜ Tıbbi ve Yemeklik Mantar Üretim Tesisi'nin, bünyesinde barındırdığı "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sahası", "Tıbbi Mantar Serası", ve ilaç biyo-yararlanım, biyoeşdeğerlik ve Faz I çalışmalarına hizmet eden laboratuvar ve kliniklerle birlikte bir kompleks oluşturduğunu ifade etti. AFSÜ'deki üretimin, bilimsel araştırmalar için gerekli hammaddelerin yanı sıra, bölgesel ekonomiye de katkı sağlayacağının altını çizdi. Okumuş, yerel pazarlara ve konserve sanayiine hammaddelerin yanı sıra, fonksiyonel gıda üreten firmalara da AFSÜ'de yetiştirilen mantarların sunulacağını belirtti.

Üniversitenin projeleriyle, bölge çiftçileri ve sanayicilerine yeni iş fırsatları yaratmayı hedeflediklerine işaret eden Okumuş, akademisyenlerin ve sanayi paydaşlarının çalışmalarıyla yerli ilaç geliştirme sürecinde de kullanılabilecek biyoaktif bitkisel bileşenler elde edileceğini söyledi. Rektör ayrıca, mezunların istihdama katılımına da olumlu etkiler yaparak genel istihdama katkı sağlama beklentisinde bulunduklarını dile getirdi.

Bayat ekmeği atmayın! Bayat ekmeği atmayın!

GENİŞ BİR KULLANIM ALANINA SAHİP

Tıbbi ve yemeklik mantar üretim tesisi, çok çeşitli imkanlar sunan bir yapıya sahip olup aralarında tıbbi mantar üretimi için özel deneme odaları, laboratuvarlar ve paketleme alanları barındırmaktadır. Tesiste yetiştirilen şitaki mantarları, yüksek besin değeri ve içerdikleri biyoaktif bileşenlerle sağlık, gıda, ilaç ve kozmetik endüstrilerinde de kullanılıyor, böylece geniş bir kullanım alanına sahip oluyor. >>TUĞBA ÖZKAN

Editör: Tuğba Özkan