Yargıda toplu izin dönemi olan adli tatil, yarın itibarıyla başlıyor. Bu süre zarfında, adliyelerde yalnızca nöbetçi mahkemeler görev yapacak ve sadece tutuklu ve acil nitelikteki davalara bakacaklar. Diğer tüm davalar, yeni adli yıl başlayana kadar ertelenecek.
Nöbetçi Mahkemeler Görev Başında
Adli tatil süresince, Danıştay ve Yargıtay'da nöbetçi heyetler görev yapacak. Danıştay'da görevli nöbetçi heyet, esastan karar vermeyip yalnızca "yürütmenin durdurulması" taleplerine karar verebilecek. Yargıtay'da ise ceza ve hukuk olmak üzere iki nöbetçi daire faaliyet gösterecek. Nöbetçi ceza dairesi, tutuklu sanıklara ait dosyalara bakacak.
Adli Tatilin Süresi ve Kapsamı
Adli tatil, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102'nci, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 331'inci, Danıştay Kanunu'nun 86'ncı ve İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 61'inci maddeleri gereğince her yıl 20 Temmuz'da başlar ve 31 Ağustos'ta sona erer. Bu yıl, yeni adli yıl 2 Eylül'de Yargıtay'da düzenlenecek törenle başlayacak. Anayasa Mahkemesi ise adli tatil kapsamına girmemektedir.
Yeni Adli Yılda Görülecek Önemli Davalar
Yeni adli yılın başlamasıyla birlikte, başkentte kamuoyunun yakından takip ettiği önemli davalar yeniden görülmeye başlanacak. 9 Eylül'de Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davası, 30 Eylül'de ise eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Doç. Dr. Sinan Ateş'in öldürülmesi davasının duruşmaları yapılacak. Ayrıca, FETÖ'nün "emniyet mahrem imamı" olduğu iddiasıyla yargılanan Kemalettin Özdemir'in davası 11 Eylül'de görülecek. MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçının ardından hakem Halil Umut Meler'e saldıran sanıkların yargılanmasına ise 2 Ekim'de devam edilecek.