Yapılan yazılı açıklamada, ETIAS'ın, vizeden muaf ülkelerin vatandaşlarının Şengen Bölgesi veya Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne kısa süreli girişlerinde (180 günlük süre içinde 90 gün) uygulanacak yeni bir seyahat şartı olduğu belirtildi. Bu kapsamda, vizesiz seyahat eden vatandaşların ETIAS seyahat izni alması gerektiği vurgulandı.
"YEŞİL PASAPORT SAHİPLERİ ETKİLENMEYECEK"
AB Türkiye Delegasyonu'nun açıklamasında, ETIAS'ın bir vize olmadığı, elektronik bir seyahat izni olduğu vurgulandı ve Türkiye’nin bu sisteme dahil edilmediği ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye, vizeden muaf bir ülke olmadığı için Türk vatandaşları ETIAS kapsamına girmemektedir. Türk vatandaşlarının AB'nin dış sınırlarından geçmek için ETIAS seyahat iznine değil, vizeye ihtiyaçları olacaktır. Ancak, vizesiz seyahat hakkına sahip Türk vatandaşlarının (örneğin diplomatik pasaport veya 'yeşil pasaport' sahipleri) ETIAS seyahat iznine başvurmaları gerekmeyecektir. Bu kişiler, vizesiz ve ETIAS seyahat izni olmadan seyahat edebileceklerdir."
EES İLE BAĞLANTILI
ETIAS sisteminin, AB'nin büyük ölçekli bilgi teknolojisi sistemlerinden biri olan Giriş/Çıkış Sistemi (EES) ile bağlantılı olduğu ifade edildi. Açıklamada, EES’in, Şengen Bölgesi’ne kısa süreli seyahat eden AB vatandaşı olmayan kişilerin giriş, çıkış ve reddedilme işlemlerinin elektronik olarak kaydedilmesini amaçladığı belirtildi. Ayrıca bu sistemin, pasaport damgalama işlemlerinin yerini alacağı aktarıldı.
4 Aralık 2024'te Avrupa Komisyonu'nun, EES'in aşamalı olarak devreye girmesi için bir tüzük teklifi sunduğu ve bu teklifin AB’nin ortak yasa koyucularınca değerlendirildiği ifade edildi. Açıklamada, ETIAS’ın, EES'in tam anlamıyla devreye girmesinin ardından faaliyete geçeceği bilgisine de yer verildi.