99. Yıldan 100.Yıla Bakış

Abone Ol

26 Ağustos 1922’den 2021’e… Tam 99 yıl..

Ve seneye bu topraklarda zaferin 100.yılı kutlanacak…. Hazır mıyız? Ne kadar hazırız? Bu uzun bir yazının konusu olabilir.

Ben size bu sene Zafer Yolu’nda yapılan etkinliklerden bahsedeceğim… Haydi zaferin 99.yılında Zafer Yolu’nda birlikte yürüyelim.

Şuhut’ta başladıÇakırözü Köyü’nde devam etti

Şuhut ilçesinde Büyük Taarruz Karargahı önünde yapılan resmi törenlerle başladı zafer yürüyüşü etkinlikleri.. Katılım pandemi şartlarına göre güzel olsa da geçtiğimiz yıllara göre azdı. Şehir dışından gelenlerin sayısı çok fazlaydı. Geçtiğimiz yıllarda Çakırözü Köyü’nde otopark olarak kullanılan alanlar boştu ve karanlık… Buradan sonra 22.30 gibi Çakırözü Köyü’nde bir tören yapıldı. Protokol katılımı dışında bir süre katılımcılar da töreni izledi. Ve saat 00.00’a doğru yaklaşırken, gün kendini 26 Ağustos’un kollarına bırakırken Zafer Yolu’nda insanlar kalabalık gruplar halinde yürümeye başladı ve sabahın ilk ışıkları ile Kocatepe’ye ulaştı.

Zafer Yolundaki insanlara kulak verelim

13 kilometrelik Zafer Yolunda yürüyüşü organize edenlerden kimler yürüdü bilmiyorum, inşallah yürümüşlerdir. Yürümüşlerse insanların sözlerine kulak vermişlerdir.  Katılımcıların dediklerini duymuşlardır. Elçiye zeval olmaz.. İnsanlar konuştu, biz not aldık…

“Neden ışıklandırma bu kadar az. İnsanlar cep telefonun ışıkları ile yürümeye çalışıyor.”

“Işık niyetine jeneratörler konulmuş ama bazıları çalışmıyor. Bunları kontrol edenler yok mu?”

“Neden yol üzerinde gıda dağıtımı az. Geçtiğimiz yıllarda burada dağıtımlar yapılırdı. En azından parası ile satanlar vardı. Onlar da yok.”

Ara Not: Bu arada bazı sivil toplum kuruluşları ve belediyeler bazı noktalarda yiyecek noktaları oluşturmuştu. Ama geçtiğimiz yıllara göre azdı.

“Yol üzerinde neden kültür sanat etkinlikleri yok…”

“Bu tuvaletler geçen sene açıktı. Bu sene neden kapalı.”

“Bize yürüyüş başladıktan sonra arkadan araçlar gelecek ve yukarıya yürüyerek çıkamayanları, rahatsızlananları taşıyacak diyorlardı. Hiç gelmedi.”

Ara Not: Bu arada Zafer Yolunda yol üzerinde böyle bir şey olmuyordu. Yani yol üzerinde bir yolcu taşıma yapılmıyordu. Ama bu muhabbet nereden çıktı bilemem. Ama 100.yılda yapılacak yürüyüşte gruplara güzel bir bilgilendirme yapılması şart. Kocatepe’nin zirvesine çıkışta son 2 km.lik zirve çıkışında ise 2 araç sürekli olarak katılımcıları zirveye taşıdı ve indirdi.

Devam edelim…

“Zirvede kimin görevli olduğu belli değil. Sadece asker ve polisimiz yardımcı oluyor. Burada görevliler olsa ve insanları yönlendirse iyi olmaz mı?”

“İnşallah seneye 100.yılda böyle olmaz.”

Bu son cümleyi insanlardan çok duyduk.

Daha yazmadıklarım var. İlgililerle paylaşacağım bazı şeyleri de…

 

Ben tarihe not düşeyim…

Zafer Yolu’na kulak verelim, vermemiz şart. Yoksa 100.yılda insanlar şehrimizden olumsuz duygu ve düşüncelerle ayrılacak… Bu sene ortalama 2 bin kişi katılmışsa seneye zafer yürüyüşüne 10-50 bin kişi insan gelecek. Bu sayıyı abartılı bulanlar 19 Mayıs 2019’da Samsun’a çıkışın 100.yılında Samsun’a kaç bin kişinin gittiğine resmi kaynaklardan ulaşabilir. Sivas’a kaç kişinin gittiğine bakabilir.

Eğer pandemi süreci biterse Afyon tarihteki en büyük kalabalığını 26 Ağustos 2022’de görecek… Bakalım bundan ne kadar alnımızın akıyla çıkacağız. Bakalım 100.yılın meyvelerini ne kadar yiyebileceğiz. 

S.O.S

100.yıl için 99.yıldan Zafer Yolu S.O.S verdi. Bunu özellikle Valimiz Sayın Gökmen Çiçek istemez. Zafer Yolu ile ilgili olarak yetkililerden gerekli bilgileri alacaktır ama bence bunu yaparken sadece resmi kişilerden değil de Zafer Yolu yürüyüşlerine doğrudan katılıp o 13 kilometrelik yolda yürüyen kişilerle görüşmesi şart. Aksi taktirde pembe bir tablo çizilip “her şey güzel” ortamı oluşabilir. Öyle değil… Ben sayın valimizin önümüzdeki günlerde bu konuya daha ayrıntılı bir şekilde eğileceğini düşünüyorum…

Bu cümlelerle 26 Ağustos zaferini yazan Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını kahraman Mehmetçiklerimizi zaferin 99.yılında saygı ve rahmetle anıyorum.