Vergi Kanunları ve diğer bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren ve en düşük emekli maaşını 12 bin 500 TL’ye yükselten yasa teklifi, TBMM Genel Kurulunda onaylanarak resmen yasalaştı.

Kabul edilen 28’inci maddeye göre, kısa vadeli sigorta kolları için prim oranı yüzde 2,25 olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı, bu oranı yüzde 1,5’a kadar azaltma veya yüzde 2,5’a kadar artırma yetkisine sahip olacak.

Bunun yanı sıra, milyonlarca emeklinin uzun zamandır beklediği önemli bir gelişme de yaşandı. Emekliler, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL’ye yükseltilmesini büyük bir heyecanla bekliyordu.

Konut Fiyat Endeksi ağustosta yüzde 3,6 arttı! Konut Fiyat Endeksi ağustosta yüzde 3,6 arttı!

Sözcü Gazetesi’nde yayınlanan habere göre, 29’uncu madde kapsamında, yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alan kişiler ile hak sahiplerine dosya başına ödenen minimum ödeme miktarı 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltilecek.

Bu düzenleme, Temmuz ödeme döneminden itibaren geçerli olacak.

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şu anda 10 bin TL en düşük emekli maaşı alanların sayısının 3,7 milyon olduğunu ve toplam emekli sayısının ise 16,3 milyon olduğunu belirtti. Ayrıca, “2002 yılında asgari ücret 164 TL, en düşük emekli maaşı ise 216 TL idi. Eğer emeklilerimiz 2002 yılındaki oranlarla maaş alıyor olsalardı, bugün 12 bin 500 TL yerine 25 bin TL maaş alacaklardı” dedi. Ayrıca, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlayan ve yaşlılık veya emekli maaşı bağlanan kişilerin, aynı iş yerinde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam etmeleri durumunda işverenlere sağlanan 5 puanlık destek priminin Hazine tarafından ödenmesi uygulamasına son verilecek.

Ayrıca, vergiye gönüllü uyumu artırmak amacıyla vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mesai saatleri dışında çalışan personeline ise, her fazla mesai saati için 160 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu hesaplanan tutarda ek ödeme yapılacak.

Kaynak: GAMZE KOÇAK