Bu yeni sisteme göre, 1 Eylül tarihinden bu yana arabuluculuk mekanizmasına toplamda 76 bin 780 başvuru yapıldığı ve bu başvuruların 32 bin 98'inin anlaşma ile sonuçlandığı belirtildi. Bakan Tunç, bu sayede 64 bin kiracı ve kiralayanın yargı yoluna başvurmadan, dostane yöntemlerle uyuşmazlıklarını hallettiğini vurguladı.
Yılmaz Tunç, arabuluculuk sisteminin tahliye ve yeni kiralama ihtiyacını azaltarak kira fiyatları üzerinde de olumlu bir etki yarattığına dikkat çekti. Ayrıca, Ağustos ayında açılan 20 bin kira davasını referans alarak, eğer arabuluculuk sistemi olmasaydı yaklaşık 70 bin dava açılmasının beklenebileceğini, ancak uygulama sayesinde dava sayısının 13 bin 923'te kaldığını belirtti. Bu durumun, yargının iş yükünü azaltmanın yanı sıra kiracı ve ev sahibi arasındaki tartışmaları minimuma indirerek toplumsal barışa da katkı sağladığını ifade etti.
76 Bin Başvurudan 32 Bininde El Sıkışıldı!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 Eylül'den itibaren hayata geçirilen kira uyuşmazlıkları arabuluculuk sistemine büyük ilgi olduğunu ve anlamlı sonuçlar elde edildiğini açıkladı. Adalet Bakanının sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu paylaşıma göre, yeni uygulamaya alınan sistemle çok sayıda vatandaşın dava yoluna gitmeksizin sorunlarını çözümlediği ifade edildi.
Editör: Duygu Özger