Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yardımlarıyla, enstitü 100 bin kahverengi kokarca toplayarak samuray arısı üretimi gerçekleştirdi. Enstitüde bulunan dört laboratuvarın bölümlerine yerleştirilen kahverengi kokarcadan elde edilmiş olan yumurtalardan parazitoit üretimi yapılıyor.

KAHVERENGİ KOKARCA İLE MÜCADELEDE DOĞAYA BIRAKILIYOR!

Afyon polisinden bayram trafiğinde yoğun mesai! Afyon polisinden bayram trafiğinde yoğun mesai!

Enstitü tarafından üretilen 750 bin adet samuray arısı, haziran ayında Karadeniz Bölgesi’ndeki çeşitli şehirlerde kahverengi kokarcayla savaşmak adına doğaya salınacak. Enstitü Müdürü Doç. Dr. Betül Bayraklı, konuya ilişkin açıklamasında kahverengi kokarcanın 300’ün üstünde bitki türünden beslenerek çok ciddi ekonomik kayıplara neden olduğunu ifade etti.

750 bin tane üretiliyor! Doğaya salınacak

Doç. Dr. Betül Bayraklı, enstitünün kahverengi kokarcalara karşı yürütülen çalışmaları sonucunda koordinasyon görevi üstlendiğini belirtti. Bayraklı, “Enstitü, etkili mücadele yöntemlerini araştırmanın yanında parazitoit üretimi de yapmaktadır. Bu çerçevede, 2021’de Biyolojik Mücadele Laboratuvarı kuruldu ve İtalya’dan Trissolcus japonicus (samuray arısı) adı verilen yumurta parazitoiti ithal edilerek üretim ve salımla ilgili çalışmalara başlandı,” diye konuştu.

SAMURAY ARISI ÜRETİMİNDE 4 İKLİMLENDİRME ODASI İÇERİSİNE 20 PERSONEL ÇALIŞIYOR

oç. Dr. Betül Bayraklı, enstitünün geçtiğimiz sene 207 bin parazitoit ürettiğini ve bunların 34 şehirde salındığını söyledi. Bayraklı, konuşmasının devamında “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2025 yılındaki hedefi 1 milyon kadar parazitoit üretimi gerçekleştirmek. Bu hedef doğrultusunda kapasitemiz beş kat artırılmıştır. Enstitümüzde dört iklimlendirme odasında 20 personelle çalışarak, 100 bin adet kahverengi kokarca yumurtası içeriğinden 750 bin adet parazitoit üretimi yapılacak,” şeklinde konuştu.

Kaynak: CEMİLE KAYTAN