Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu illeri öne çıkararak önemli bir uyarı yaptı. Kırılması halinde topla 6 ilde felaketlerin yaşanabileceğini vurgulayan Sözbilir, uyarıların dikkate alınıp acil önlem alınmasını ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

YENİ DEPREMLER OLABİLİR

Deprem kuşağındaki Türkiye’de yeni afet uyarısı yapıldı. DEÜ Mühendislik Fakültesi’nde Jeoloji Mühendisliği Bölümünde Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeli yapan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu illere dikkat çekerek afet haberini duyurdu. Elazığ’da gerçekleşen 5 büyüklüğünde depreme değinerek, bunun yeni depremlere sebep olabileceğini anlattı. Kahramanmaraş depreminin, 24 Ocak 2020’de Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğünde depremden 3 yıl sonrasında meydana geldiğini kaydederek kötü haberi duyurdu.

DEPREMLERİN NEDENİ BU OLABİLİR!

Rektör Karakaş öğretmenleri unutmadı! Rektör Karakaş öğretmenleri unutmadı!

Pütürge fayına vurgu yapan Prof. Dr. Sözbilir, söz konusu fay hattının güneybatı kısmında bulunan Erkenek, Pazarcık, Narlı ve Amanos kesimlerinin Hatay havalimanına kadar koparak 7,8 büyüklüğünde depreme neden olduğunu söyledi. epremin 20 Şubat 2023’te Hatay havaalanının güneyinde 6.4 büyüklükte Antakya Defne depremine neden olduğunu belirten Prof. Dr. Sözbilir, “16 Ekim 2024’te, 6 Şubat depreminin kuzey ucunda Malatya-Kale’de 5.9 deprem meydana geldi. yüzey. ve güney ucu 24 Ocak 2020’de yüzey kırığı. Yaklaşık 1. ay sonra bu kez Palu bölümünde, Pütürge bölümünün kuzeydoğu ucunda bir deprem daha meydana geldi. Yani 8 Kasım’da meydana gelen 5 büyüklüğündeki Elazığ depremi, 2020’deki Pütürge kesiminde gerçekleşen Elazığ depreminin tetiklemiş olduğu deprem olarak değerlendirilebilir.” şeklinde konuştu.

7 ŞİDDETİNDE DEPREME NEDEN OLABİLİR

2020 Elazığ depreminin Doğu Anadolu Fayı’nın Pütürge segmentinde kopmaya neden olduğunu belirten Sözbilir, 8 Kasım 2020 tarihinde gherçekeleşen enerji aktarımının Pütürge’nin kuzey uç kısmındaki Palu segmentinin bir kısmını yırttığını söyledi. 1995, 1789, 1874 senelerinde bu bölgede 7 şiddetinde deprem olduğunu söyleyen Sözbilir, “Fakat Palu bölgesi geçen yıl 100 yıldır düzenli olarak 5 büyüklüğünde çok deprem üretmişti. 200 yıldan fazla süren yıkıcı bir deprem. Palu segmentinin aseptik kıvrımının işlevine ilişkin ölçümler de mevcuttur. Yani sismik boşluk olarak sınıflandırılan ve büyük deprem üretme potansiyeline sahip faylardan biridir. Ayrıca Palu’dan başlayıp güneybatıya, Adıyaman iline doğru ilerlemiş olan Adıyaman fayı da bulunmaktadır. Bu açığı 2 senedir Fırat Üniversitesi gözetiminde hep birlikte çözüyoruz. YÖK Araştırma Destek Programı çerçevesinde yürüttüğümüz projede Adıyaman Fayı’nın da diri fay olduğunu tespit ettik. Bu fay aynı zamanda 7 büyüklüğüne kadar şiddette depremlere de neden olabilecek kapasitededir. Bunda dolayı Adıyaman Fayı’nın sismik ve jeodik olarak sürekli izlenmesinin faydalı olacağını düşünüyorum.” dedi.

6 İLDE AFET UYARISI!

Yüzyılın felaketi olarak kabul edilen Kahramanmaraş depreminin büyüklüğü 7,8 büyüklüğüne ulaşırken, bir süre sonrasında kırılmış olan Çardak ve Doğanşehir faylarının ucundaki Malatya, Savrun ve Saimbeyli fayları üzerinde gerilim biriktirmeye devam ettiği aktaran Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Tetikleyici etkisi nedeniyle 9 saat gecikmeli depremdir bu. Benzer şekilde, 6 Şubat 2023 senesinde olan depremde bir kısmı kırılan Narlı fayının güneyinde bulunan Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa fayları gibi Ölüdeniz fayının fay segmentlerinde de gerilme birikimi devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Bingöl, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Adana illeri için konuşan Sözbilir, henüz kırılmamış olan sismik kaynaklardan bahsederken bu 6 ilde deprem ile ilgili bir hazırlık yapılmadığını bu konuda acil önlemlerin alınması gerektiğini de söyledi. Felaket uyarılarının halkın bilinçlendirilmesi konusunu vurgulayan Sözbilir, bu uyarıların da hayati derece taşıdığını ifade etti.  

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ