Bu devasa buz kütlesi, eğer Güney Georgia adası yakınlarında karaya oturursa, orada yaşayan fok, penguen ve diğer deniz kuşları için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Uzmanlar, A23a'nın olası bir karaya oturması durumunda bu hayvanların beslenme rotalarının değişebileceği ve bunun da yavrularının beslenmesine engel olabileceği konusunda uyarıyorlar.
A23a buz dağının boyutlarına dair dikkat çekici rakamlar da paylaşıldı: Buzdağının yüzölçümü yaklaşık 4 bin kilometrekare ve kalınlığı da 400 metre civarında. Bu boyutlarıyla A23a, dünyanın en büyük buz dağları listesinde üst sıralarda yer alıyor. Gelişmeler, hem iklim değişikliğinin etkilerini hem de Antarktika ekosistemine olan potansiyel tehditleri göstermek açısından büyük önem taşıyor. AA
30 Yıl Sonra Yola Çıkan Dev Buzdağı Antarktika'dan Ayrılıyor
Dünyanın en büyük buz dağlarından biri olan A23a, ilk defa hareket etmeye başladı. Yaklaşık 30 yıl sonra gerçekleşen bu hareketi ilk kez 2020 yılında fark eden bilim insanları, son aylarda rüzgarlar ve okyanus akıntılarının etkisiyle buz dağının Antarktika Yarımadası'nın kuzey ucuna doğru hızla hareket ettiğini açıkladı.
Bunlar da ilginizi çekebilir