Abdullah Kaptan Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sibel Yazıcı ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Burak Ahmet Saka konuşmacı olarak yer aldı. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sibel Yazıcı, “Gazi Günü’nden 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’na” konulu sunumunda milli bayramların tarihini anlattı.

ULUSAL NİTELİK KAZANDI

23 Nisan’ın Millî Mücadele Döneminin ilk bayramı olduğunu kaydeden Yazıcı, milli bayramlarla ilgili şunları aktardı: “TBMM’nin açılışının birinci yıldönümünde, 23 Nisan 1921’de kabul edilmiştir. 23 Nisan 1929’dan sonra Çocuk Bayramı ve 1935’den itibaren de Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanmıştır. 1979 yılında ise TRT Kurumu bugünün Dünya Çocuklar Günü ilan etmiş, UNESCO’nun da kabul etmesiyle çocuk bayramı ulusal bir nitelik kazanmıştır. Millî Mücadele döneminin ikinci bayramı, ‘Hâkimiyet Bayramı’dır. Saltanatın kaldırıldığı günün ertesi yani 2 Kasım günü, o sene 12 Rebiülevvel olarak Hz. Peygamberin doğum gününe yani Mevlid Kandiline tekabül etmiştir. 362 sayılı Hâkimiyet Bayramı Kanunu, 1935’te 2739 Sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmıştır. Üçüncü bayramımız, ‘Cumhuriyet Bayramı’dır. Dördüncü bayramımız, 30 Ağustos ‘Zafer Bayramı’dır. Millî Mücadelemizin dönüm noktası olan ve düşmana nihaî darbenin vurulduğu 30 Ağustos günü, 1924’te Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın katıldığı bir törenle ilk kez Afyonkarahisar’da kutlanmıştır.”

MAHALLİ TÖRENLERLE KUTLANDI

Samsunlular tarafından 1926 yılında 19 Mayıs’ı “Gazi Günü” ilân edildiğini ve kutlamalar düzenlendiğini belirten Yazıcı, “Bundan sonra 19 Mayıs, programlı törenlerle her sene kutlanmaya devam etti. Bu törenler, günümüze kadar süregelen Samsun’daki 19 Mayıs törenlerinin esasını teşkil etmektedir. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Samsun’un ‘Gazi Günü’nden almış millî bir bayramımızdır” dedi. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Burak Ahmet Saka, “19 Mayıs 1919 Tarihinin Milli Mücadeledeki Rolü” başlıklı sunumunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile TBMM’nin açılışına kadar yaşanan ve mücadelenin hazırlık aşamasını anlattı.

Kaynak: SEDA CAN