2025 yılında pek çok düzenlemenin de yürürlüğe girmesi bekleniyor.
“ELEKTRİĞİ EN ÇOK TÜKETENLER EN ÇOK PARA ÖDEYECEK”
Elektrik tarifelerinde yeni dönemin başlatıldığı bilgisi paylaşıldı. 1 Ocak’tan itibaren yıllık tüketimleri 5.000 kilowatt saat olan tüketiciler artık devlet desteklerinden yararlanamayacaklar. Abonelerin aylık tüketimi 417 kilovatsaat ile sınırlandırılacak. Bu limitin üzerindeki tüketimlerde herhangi bir destek sağlanmayacak ve gerçek maliyet faturanızda görünecektir. Yani Şubat ayı itibariyle daha fazla elektrik tüketenler daha fazla fatura ödeyecekler.
Düzenlemede camiler, cemevleri, AFAD konaklama tesisleri muaf tutuluyor.
“KAPIDAN SATIŞLARDA CAYMA HAKKI”
Ticaret Bakanlığı, işyeri dışında yapılan, kapıdan kapıya satış olarak adlandırılan sözleşmelerde, tüketicilerin satıcı ve sağlayıcı tarafından önceden kurulan bir sistem üzerinden, örneğin kısa mesaj veya e-posta yoluyla cayma hakkını kullanabildiğini açıkladı.
“YEMEK KARTI HESAPLAMA YÖNTEMİ DEĞİŞTİRİLDİ”
Yemek kartlarıyla birlikte yemek çekleri dahil ancak günlük hesaplamadan asgari ücret formülasyon şartının kaldırıldığı bildirildi. Gelir İdaresi Başkanlığı ayrıca, şirketler için günlük 170 lira olan yemek muafiyetinin 240 liraya, 88 lira olan yol ücretinin ise 126 liraya çıkarılacağını duyurdu.
“PLASTİK POŞET ÜCRETİNE ZAM”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2019 yılında aldığı bir kararla plastik poşetler eskiden 25 kuruşa satılırken, 1 Ocak tarihi itibariyle yüzde 100 artarak 50 kuruşa satılacak.
“GAYRİMENKUL İÇİN DOĞRULANMIŞ İLANLAR”
Kimlik doğrulamalşarı, Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ilk aşamasının bir parçası olarak 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren uygulanıyor. EIDS’nin ikinci adımı olarak hazırlanan yetki doğrulama başvurusu, 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle kiralık mülklerin listelenmesi için gerekli olacaktır. Bakanlık ayrıca ilanları sosyal medyada paylaşan kişilerin erişiminin engelleneceğinin altını çizdi.
Uygulama kapsamında ev satmak veya kiralamak isteyen kişi, e-devlet üzerinden mülk seçiyor ve açılan pencereden emlakçıya yetki veriyor. Bu nedenle emlakçılar siteye ilan verme yetkisine sahiptir. İzin belgesi olmayan kişiler siteye reklam veremez ve belgesiz ilan verenlerin 25.000 TL para cezası ile cezalandırılması gerekir.
“ESKİ KİMLİK KARTLARININ KULLANIM YERLERİ”
Yeni kimlik türüne geçmediğiniz takdirde 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren eski kimlik türünüz ile Tapuda işlem yapamayacaksınız. Tapu kayıtlarında aksama yaşanmaması adına kimlik kartlarının değiştirilmesi gerekmektedir. Kimlik değişikliği talepleri eyaletin Nüfus ve Vatandaşlık Dairesi aracılığıyla ya da e-devlet üzerinden yapılabilecek.
“KAMUDA ÇİFT MAAŞA SON”
Kamu kesiminde tasarruf sağlamak amacıyla memurlara çifte maaş uygulaması kısıtlanıyor. Memurlar huzur hakkı, maaş ve ikramiye gibi tazminatlar alamazlar. Devlet memurlarına bir ay içinde yapılabilecek toplam net ödemeler, 108.000 endeks rakamının aylık memuriyet faktörü ile çarpılması sonucunda bulunacak tutarı aşamaz. Bu rakam şimdilerde 98 bin liraya tekabül ediyor.
“BİRİNCİ SINIFLARA KARNE VERİLMEYECEK”
2025 yılında ilkokullar artık karne vermeyecek. Yeni eğitim-öğretim yılından itibaren ilkokullarda karnelerin yerine ilerleme raporu verilmeye başlanacak.
“KUYUMCULUKTA YENİ DÖNEM”
Kuyumcularda altın alınırken veya satılırken kimlik göstermek zorunlu olacak. 185.000TL üzeri işlemlerin ise kimlik ibraz edilmeden gerçekleştirilmemesine karar verildi. Kimliksiz ticaret yapan kuyumculara da ceza kesilecek.