“Dünyanın birçok bölgesinde kadınların ve kız çocuklarının karşı karşıya kaldığı temel insan hakları ihlallerinden biri erken yaşta ve zorla evliliklerdir” diyen Kılıç, “Erken yaşta evlilik, taraflardan en az biri 18 yaşından küçük iki kişinin resmi, dini ya da geleneksel bir evlilik sözleşmesiyle birleşmesi anlamına gelmektedir. Literatürde erken evlilik ya da çocuk evliliği olarak da kullanılmaktadır” diye konuştu. Erken evlilikler denildiğinde daha çok çocuk gelinlerden bahsedildiğine değinen Kılıç, “Çünkü kız çocukları erkek çocuklara göre çok daha erken yaşta evlendirilmekte ve bu evlilikler kız çocukları açısından daha ciddi sorunlar yaratmaktadır. Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesine gelenekler, ailelerin ekonomik yoksunluğu, mülkiyet sorunu rol oynuyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kız çocuklarına toplumda verilen değer de önemli” dedi.
20. SIRADA YER ALIYORUZ
“Her yıl 12 milyon kız 18 yaşından önce evleniyor” bilgisini paylaşan Kılıç, “5 kızdan biri 18 yaş ve öncesinde evleniyor. 2022 yılı Ekim ayı itibariyle Afyonkarahisar ilinde 744 bin 179 kişinin yaşadığı, çocuk nüfusunun ise 191 bin 545 olduğu öğrenilmiştir. Yaş aralıklarına bakıldığında ise 0-4 yaş çocuk nüfusunun 48 bin 284, 5-9 yaş çocuk nüfusunun 55 bin 210, 10-14 yaş çocuk nüfusunun 55 bin 7, 15-17 çocuk nüfusunun 33 bin 44 olduğu, çocuk nüfusunun genel nüfusa oranının yüzde 25,7 olduğu tespit edilmiştir. 2021 yılı TÜİK erken yaşta ve zorla evlilikler verilerine göre ilimizde toplamda 5267 evlilik gerçekleşmiştir. Yapılan araştırmalarda 16-17 yaş aralığında evlenen kız çocuğu sayısının ilimizde 190 olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda ilimiz evlilik verilerine göre toplam evlilikler içinde kız çocuklarının evlenme sayısı oranının 3,61 olduğu görülmüştür. Türkiye sıralamasına baktığımızda ilimize erken yaşta ve zorla evlilikler sıralamasında riskli grupta olup 20.sırada yer almaktadır” diye konuştu.
NELER YAPILABİLİR?
“Erken yaşta evliliklerin önlenmesi konusunda yapabileceklerimiz var” diyen Kılıç, “Berdel, başlık parası, zorla evlendirme, kumalık yasalara aykırıdır. Bu hallerde karakola, jandarmaya veya savcılığa şikayette bulunabilirsiniz. Mahkemeye başvurarak yapılan zorla evliliği iptal ettirebilirsiniz. Unutmayın evlilik içi tecavüz durumunda şikayette bulunabilirsiniz. Haklarınız konusunda bilgi edinmek ve yardım almak için bulunduğunuz şehrin barosuna başvurarak hukuki yardım alabilirsiniz. Çevrenizde zorla evlendirilen bir çocuk varsa veya siz isteğiniz dışında evlendiriliyorsanız ALO 183 Sosyal Destek Hattını arayabilir, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlükleri ve ŞÖNİM’e başvuruda bulunabilirsiniz” diye konuştu. N\S